Február 17-étől sztrájkolnak a miskolci közlekedési dolgozók

iho   ·   2016.02.11. 11:58
00kicsi

Az MVK Zrt. – miután kézhez vette a szakszervezetek sztrájkbejelentését – bírósághoz fordul, mivel az érdekvédelmi tömörülések nem adtak érdemi tájékoztatást a munkabeszüntetésben érintett munkavállalói körről, létszámról, és asztrájk kezdetének pontos időpontjáról sem, ezzel megsértették a jogszabályban előírt együttműködési kötelezettségüket. A miskolci közlekedési cég kéri a bíróságot, hogy a sztrájkjoggal való visszaélés miatt állapítsa meg a február 17-ére meghirdetett munkabeszüntetés jogellenességét – írja az MVK Zrt. sajtóközleményében.

Korábban írtuk:

A sztrájkkal a szakszervezetek a beígért, de elmaradt 2015-ös béremelés, az évek óta visszatartott prémiumok miatt tiltakoznak, emellett a diszkrimináció megszüntetését és a kulturált, rendszeres egyeztetést kívánják elérni. Az érdekvédők már korábban is indítottak kollektív munkaügyi vitákat, de egyezség a törvényileg megállapított hét napon belül nem született.

(fotó: Kemsei Zoltán)

A boon.hu portálon megjelent adatok szerint a 2015. november 23-án megalakult sztrájkbizottság követelései a következők:
– a 2015-ös bérajánlás végrehajtása;
– a 2016 januárjában kifizetett 2012-es (!!! – kiemelés: a szerk.) prémiumkifizetés tételes elszámolása;
– a 2013-as, 2014-es, 2015-ös elmaradt prémiumok kifizetése, a kifizetés ütemezéséről történő megállapodás megkötése;
– a törvényesség betartása a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedések meghozatalánál, véleményeztetés az Üzemi Tanáccsal a döntések meghozatala előtt legalább tizenöt nappal, a törvénytelenül meghozott utasítások hatályon kívül helyezése;
– a munkáltató és a szakszervezetek közötti párbeszéd helyreállítása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek