Fecske után Tengelic

iho   ·   2013.07.19. 11:30
ha0600

Néhány éve a nyári balatoni déli part alaptípusa volt a halbi

Az iho úgy értesült, hogy a MÁV-Start hamarosan újabb kocsimegújítási programot kezd, ezúttal a Németországból használtan vásárolt halberstadti vagonok következnek. A MÁV-Gépészet szolnoki járműjavítójában végzendő munka során a tervek szerint klímaberendezés és vákuumos vécé is kerül a kocsikba. (A startos halbik egyes alsorozataiban már ilyen, korszerűbb wc van, másokban még hagyományos, pottyantós.) Az ajtók felépítése marad, de kézi nyitás helyett gombnyomással lehet majd kezelni őket.

A fővizsgával egybekötött átalakításkor kicserélik a burkolatokat, az ülések ülőfelületeit és huzatát, kívülről is új festést kapnak a vagonok. A MÁV-Startnál sikeresnek ítélik meg az elővárosi Bhv-k fecskésítését. Az utasok visszajelzése pozitív, ha elsősorban nem is a fecske, mint új brend tetszik, de a megújult, élénk színvilág igen. Ezért a halberstadtiak is hasonló külsőt és belsőt kapnak, cégérnek ezúttal egy másik madár, a tengelic választatott ki. Tekintettel a kocsik származására a pintyféle német eredetű népi neve után akár Stiglinc is lehet a vagonok új beceneve.

Itt Öskünél látható egy félegyházi kocsi<br />A képre kattintva galéria nyílik<br />(a másképp nem jelölt fotókat Tevan Imre készítette)

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

Ó, milyen szép, az étkezőkocsi! – Visszatértek a Balatonra

MÁV/iho   ·   2024.05.26. 15:35

A Balaton Intercity vonatokban, immár ötödik éve közlekedtet a MÁV-Start étkezőkocsikat a nyári turisztikai időszakban. Az évek során egyre kedveltebbé váltak a felszolgált ételek, frissítő italok. Idén már ezen a hétvégén – egészen a szezon végéig – napi nyolc pár Balaton IC-n vehetik igénybe a fedélzeti szolgáltatásokat az utasok Budapest és Keszthely között.