Fejlesztés előtt áll a szolnoki Katonai Repülő Intézet

MTI/iho   ·   2016.10.10. 11:37

A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében elnyert mintegy 755 millió forintnak köszönhetően valósulhat meg.

Palik Mátyás intézetigazgató hétfőn Szolnokon, az egyetem rektori tanácsa kihelyezett ülésén elmondta: a teljes mértékben támogatott, a légiközlekedés biztonságával kapcsolatos területeket kutató projekt megvalósítása október harmadikán indult. Célja, hogy megteremtse Magyarországon a repüléstudományhoz kapcsolódó komplex nemzetközi kutatások feltételét és tudományos eredményeket mutasson fel. Magyarországon ezen a területen ilyen sokrétű megközelítésben még nem alakultak ki kutatócsoportok, a területet érintő fejlesztések is csupán szűk szegmensekben valósulnak meg.

A projekt három kutatási területet érint. Az egyik alprojekt keretében az egyes alternatív tüzelőanyag-fajták repülésben való alkalmazhatóságának elemzésével, az alkalmazási feltételek minél szélesebb körű feltárásával foglalkoznak a szakértők. A másik területen a repülés emberi tényezőire fektetik a hangsúlyt, a kutatás a pilóták mellett az egyre népszerűbb pilóta nélküli légi járművek (UAV) alkalmazóira is kiterjed. A szakértők a harmadik témakörben az UAV-k felhasználását biztonságossá, rugalmassá és így számos területen alkalmazhatóvá tevő repüléstámogató rendszer modelljét dolgozzák ki és készítik el. A pályázat keretén belül több mint kétszázmillió forintot tudnak fordítani eszközbeszerzésre.

Az alezredes szólt arról, hogy a 2020 őszéig tartó projekt keretében a többi között elkészül egy időjárás-felderítő UAV-prototípus is, valamint a program népszerűsítése és a repülésbiztonsági tudatosság növelése érdekében országos középiskolai UAV-versenyt tartanak. A program megvalósításában az NKE kutatóin kívül több mint harminc más felsőoktatási és kutatóintézet kutató-fejlesztője vesz részt, de a hazai repülőipar területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások (kkv) külső szakértői, valamint fiatal kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók is csatlakozhatnak a projekthez. Tervezik továbbá nemzetközi együttműködő partnerek bevonását is: spanyol, német, cseh, amerikai, orosz szakembergárdák vesznek részt a kutatásokban. Hozzátette: tervezik saját weblap üzemeltetését is. Az ülésen elhangzott: a fejlesztés túlmutat az egyetemen, egyebek mellett Szolnok - mint régi katonaváros - érdekeit is szolgálja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek