Felelősség Klub a jó megoldásokért

iho/közút   ·   2012.02.29. 14:09

Társadalmi, gazdasági és környezeti felelősségvállalásra ösztönzi a logisztikai és beszerzési szakembereket a márciusban alakuló Felelősség Klub. Chikán Attila egyetemi tanár, volt gazdasági miniszter védnöksége alatt tartják a fenntarthatóság iránt elkötelezett ellátási lánc menedzsereket tömörítő klub alakuló ülését. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) égisze alatt működő klub célja, hogy keresse és terjessze a jó gyakorlatokat Magyarországon.

A Felelősség Klub alakulásával kapcsolatban Holics Szilvia, az MLBKT kommunikációs vezetője elmondta: az ellátási lánc menedzserek feladata a jelen és a közeljövő igényeinek kiszolgálása. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a jövő nem ennek a szakmának a felelőssége. A 2011-es év azonban bebizonyította, hogy nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást a globális problémákról, hiszen minket is súlyosan érintenek. Elszabadultak az üzemanyagárak, az élelmiszerellátás biztonsága óriási kockázati tényezővé nőtte ki magát. Az ellátási láncok globális összefonódása miatt Magyarországra hatással van minden természeti, gazdasági és társadalmi katasztrófa, ami ezen a bolygón történik. A felelős, etikus gazdálkodás többé már nem csak egy jó marketingfogás, hanem az egyetlen elfogadható magatartás.

A logisztikusoknak és a beszerzőknek óriási a felelősségük – folytatta a kommunikációs vezető. Végső soron ők azok, akiknek ráhatásuk van a szén-dioxid-kibocsátás jelentős részére. A Világgazdasági Fórum becslései szerint a különböző fogyasztási cikkekhez kapcsolható kibocsátás 5,5-15 százaléka keletkezik szállításkor. Más források szerint a karbon-lábnyom fele az ellátási láncban keletkezik. Számolnunk kell azzal, hogy az Európai Unió közlekedéssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátását 2050-re 60 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es adatokhoz képest. Miközben az ellátási láncoknak már most több mint 7 milliárd embert kellene kiszolgálniuk élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel és más termékekkel világszerte.

Az MLBKT Felelősség Klubja rendszeresen fog ingyenes találkozókat, ötletbörzéket tartani, cselekvésre ösztönző programokat hirdetni. A csatlakozás bárki számára nyitott és ingyenes. Az alakuló ülésre az MLBKT honlapján lehet jelentkezni.

Kapcsolódó hírek