Felfuttatta nyitrai blokkvonat forgalmát a DB Cargo Logistics

iho.hu   ·   2024.07.07. 08:45
JLR, Nyitra

A JLR, azaz a Jaguar Land Rover Automotive felvidéki gyárában alkalmanként 19 emeletes autószállítókocsit raknak meg Defender és Discovery modellekkel. Hetente pedig immáron nyolc blokkvonat indul a belgiumi északi-tengeri kikötőkbe. A teljes logisztikai láncot a DB Cargo Logistics, a DB Cargo leányvállalata kezeli.

Ezeknek a járműveknek a túlnyomó részét Nagy-Britanniába, vagy a tengerentúlra exportálják. Ezért a Jaguar Land Rove nyitrai gyárából az északi-tenger nyugati kikötőibe történő eljuttatásukra még 2018-ban – a gyár termelésének megindulásakor – egy rugalmas koncepciót dolgoztak ki, amit tavaly néhány ésszerű megoldással bővítettek. A gyári berakodást követően a vonatok Szlovákián, Ausztrián és Németországon keresztül tartanak célállomásuk fel. A nyolcból hét közvetlenül a belga kikötőkig hatol, a nyolcadik szállítmányát azonban ideiglenesen a Düsseldorf melletti trimodális Neuss autóterminálon pufferelik – mindaddig, amíg kikötőkben kapacitás szabadul fel. Az „utolsó mérföldeket” ekkor a Defenderek és Discovery-k vagy közúton, nyerges autószállító kamionnal, vagy víziúton, a Rajnán hajóval teszik meg az adott kikötőig, jelesül Zeebruggéig és Antwerpenig.

A DB Cargo Logistics diszpécserei az összes vonatot, a teljes útjuk során nyomon követik. Ez azzal is jár, hogy valós időben felismerik, ha valami probléma merül fel, és azonnal képesek reagálni a nehézményre. Kézenfekvő megoldásra tértek át a vontatásban is, Pozsony és Zeebrugge között többáramnemű mozdonyok továbbítják a blokkvonatokat. Ezek hetente 1600 – vonatonként kétszáz – autót visznek magukkal, esetenként kifejezetten a JLR SUV-jai szállítására kifejlesztett kétszintes, a felső rakodószinten összecsukható korláttal ellátott, 35,5 tonna teherbírású kocsikon (Laaeffrs 561).

A szállítási koncepció a DB Cargo Logistics szerint bevált, és még legalább három évig ennek alapján közlekednek majd a SUV-szállító blokkvonatok Nyitra és Belgium/Németország között.

(A kép forrása: Jaguar Land Rover Automotive)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek