Felkészültünk a temetői forgalomra?

Kemsei Zoltán   ·   2015.10.30. 13:45
00kicsi

Kőbánya amúgy is hírhedt az időszakonkénti nehéz megközelíthetőségéről, a kerületet körbevevő szűk keresztmetszetekről. A Kőbányai út csompópontja Kőbánya alsó vasútállomásnál, az Élessarok, a Sibrik Miklós úti felüljáró mindenképp ezek közé tartozik.

Az Új köztemetőnél pár éve körforgalmat építettek a főbejárat elé, könnyítendő a megközelítést, a forgalom jobb eloszlását, de a kritikus Maglódi út–Sírkert utca szakasz ugyanolyan maradt: kétszer egy sáv, eléggé véletlenszerűen fektetett (és megsérült) kockakő-burkolattal. Augusztusban neki is láttak a karbantartásnak, felújításnak, amely az útpályán kívül a busz- és villamosmegállók rekonstrukcióját is magában foglalja. A határidő a kifüggesztett molinó szerint is december, ámde közbejön november elseje, amikoris mégiscsak valahogy el kellene jutni a temetőbe a várható nagy tömegnek.

A fele szélességében lezárt Sírkert utca<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Vázoljuk gyorsan a közúti helyzetet: a temető felé a Maglódi út külső szakaszán és a Felsőcsatári úton lehet közlekedni, a város irányában a Sírkert utca mindösszesen egy sávján haladhatnak a megemlékezésről hazatérők. Kicsiny öröm az ürömben, hogy Kispest és Pestszentlőrinc felé a Sibrik Miklós úti felüljáró átadásával végre-valahára kétszer két sávon lehet haladni.

Ez még közel sem a temetői nagy forgalom, de 30-án délelőtt már sokan utaztak a 28-as villamoson

A BKK – mint mindig – a közösségi közlekedést, ezen belül is a kötöttpályát javasolja. Az Új köztemetőhöz – a már megszokott szerint – közlekedik a Festetics György utcából (Baross tér) a 28B villamos, napközben is a temetőig jár a 37-es, és a 28-ast, továbbá a 3-ast is sűrítik. Szintén sűrűbben jár a 68-as és a 95-ös busz, a Rákoskeresztúr, Városközponttól közlekedő 195-ös azonban nem közlekedik a hétvégén. A 202E-n hétvégén is csuklós buszok járnak, és közlekedik a 68B busz is Kőbánya-Kispesttől. Szintén rendkívüli buszjárat közlekedik a Budafoki (158B), a Csepeli (38B), a Megyeri (30B), az Óbudai (218B), a Pesterzsébeti (36B) temetőkhöz, a sírkerteket érintő többi járat a hétvégén megszokottnál sűrűbben közlekedik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek