Felöklelte a Bz-t egy teherautó Mindszenten: működött a fénysorompó a halálos baleset idején

iho/vasút   ·   Frissült: 2022.04.05. 09:46
00_mindszenti_halalos

A Déli utcai vasúti átjáróban egy kistehergépkocsi a sínekre hajtott, ahol a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött.

Két rövid videó a balesetről, az egyik a térfigyelő kameráé, a másikat  MÁV-Start készítette. Csak erős idegzetűeknek javasoljuk a videók megtekintését!

Minden szabályt betartott a motorvonat-vezetője

Szegeden keresztül érkezett a segélyszerelvény Mindszentre Szolnokról, Szolnok–Szeged-Rendező–Hódmezővásárhely útirányon, a 71758-as vonatszámban. A vonat neme belföldi tehervonat volt. Szalinka Gábor felvételén Kiskunfélegyháza kezdőponti előjelzőjét hagyja el a menet közel 100 kilométer/órás sebességgel, a 120 kilométer/órás sebességre alkalmas „Városföld bal” vágányon

Biber Anett MÁV-szóvivő Mindszenten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó. „A fékhatás így már nem érvényesülhetett” – mondta az MTI-nek.

(fotók: MTI/Rosta Tibor)

A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott.

A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak. A mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell. A Bz-t daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről. A pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények.

Biber Anett felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 2020-ban hatvankét ilyen baleset következett be, tavaly már huszonnéggyel több, ezek közül tizenhatban halt meg valaki. Idén a mait is beleértve huszonhat baleset történt.

– Több mint tíz éve valamennyi átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta – közölte a szóvivő.

* * *

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. A balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel – fej- és végtagsérülésekkel – kórházba szállítottak. A vonaton tizenegy utas szenvedett jellemzően zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba szállították.

* * *

Öt ember meghalt és több mint tíz megsérült a kedd reggeli mindszenti vasúti balesetben - értesült a helyszínen az MTI tudósítója.

 

Korábban írtuk:

A Mávinform közlése szerint a Kiskunfélegyházáról 5:34-kor Hódmezővásárhelyre elindult 32610-es személyvonat Mindszenten, a Déli úti vasúti átjáróban egy kisteherautóval ütközött össze, a motorkocsi kisiklott és felborult. Az első információk szerint a vonaton huszonkét utas tartózkodott, közülük ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

(fotók: MTI/Donka Derenc)

A baleset idején a fénysorompó jól működött, a teherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a vonat elé, a teherautó utasai közül többen meghaltak.

A baleset helyszíne a Google Street View-n

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A helyszínelés befejezése után az oldalára borult motorkocsit vasúti daruval fogják a sínekre emelni, majd a sérült pálya helyreállítása következik. A munkálatok miatt ezen a szakaszon várhatóan szerda reggelig szünetel a vasúti forgalom.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek