Felszállás közben gyulladt ki egy Hercules

iho/repülés   ·   2012.02.26. 19:29
nyito

A repülőgépen kilenc fős hajózószemélyzet volt a baleset idején. A gép a 17. ezred 435. szállító- és mentőszázadának állományába tartozott, s az Egyesült Államokban egy gyakorlaton vettek részt. A tanker Herculessel a 4. ezred otthonából, a kanadai Cold Lake Légitámaszpontról Floridába, a Key West Haditengerészeti Légibázisra áttelepült CF-18 Hornet vadászbombázó-pilóták légiutántöltő gyakorlását támogatták.

A tűzben megsérült KCC-130-as tankergép még épen, szárnyai alatt az utántöltő rendszerrel <br>(fotó: planesandchoppers.com)

A 130342 lajstromjelű, 5207 gyári számú KCC-130H repülőgép február 21-én, felszállás közben gyulladt ki: a tűz a gép rakterében keletkezett. A repülőgéppel a pilóták sikeres kényszerleszállást hajtottak végre (a képek alapján lehetséges, hogy megszakították a felszállást és vészfékezéssel megálltak), majd a repülőtér tűzoltósága gyorsan eloltotta a lángokat, megmentve a tankergépet a teljes kiégéstől.

A gép sikeresen kényszerleszállt <br>(fotó: Ottawa Citizen)

Az első információk szerint „jelentős károk” keletkeztek Hercules rakterében. A vizsgálat megkezdődött, s az első vélemények szerint a repülőgép vélhetően csak nagyobb helyszíni javítást követően emelkedhet a levegőben. A hőterheléstől ugyanis megsérülhettek a repülőgép teherhordó elemei is, így a meggyengült törzshátsórész komoly veszélyt jelenthet.

A KCC-130H hátsó része súlyos károkat szenvedett <br>(fotó: Ottawa Citizen)

Kapcsolódó hírek