Feltöltés menet közben, vezeték nélkül

iho   ·   2013.08.15. 13:38

Elektromos járműveket menet közben, vezeték nélkül feltöltő utat adtak át a forgalomnak Dél-Koreában, az egyelőre 12 kilométer hosszú út fejlesztői szerint a maga nemében páratlan a világon – adja hírül a Szolnok.hu.

olev-south-korea-electric-road

Az új technológiával a megfelelő töltőberendezéssel felszerelt járműveknek nem kell megállniuk, hogy feltöltsék akkumulátorukat, és lehetővé válik az is, hogy a jelenleginél kisebb akkumulátorokat építsenek be az elektromos járművekbe.

A kelet-ázsiai országban eddig két autóbuszt láttak el ezzel a technológiával, és 2015-ig 10 továbbit szerelnek fel vele.

A buszok a Dél-Korea déli részén fekvő Gumi városának vasútállomásától a város egyik körzetéig közlekednek. A járművek aljához erősített berendezések egy mágneses rezonancián alapuló technológia (SMFR) alkalmazásával kapják az elektromos áramot az útban lefektetett kábelekből. Ezek a kábelek elektromágneses mezőket generálnak, amelyeket a berendezésben lévő tekercs felvesz és árammá alakít. A vevőberendezés az út felszíne fölött 17 centiméterre lehet, 20 kHZ és 100 kW (136 lóerő) elektromos áramot kap – közölték a kutatók.

Tong-Ho Csó, a dél-koreai tudományos és technológiai intézet (KAIST) által kifejlesztett projekt vezetője szerint ez fordulópontot jelent online elektromos jármű (OLEV) programjuk számára, amely így szélesebb körben elfogadottá válhat a tömegközlekedésben.

A BBC hírportálja által idézett másik közlekedési szakember azonban arra figyelmeztet, hogy a speciális berendezés költségei miatt ez a technológia kevésbé praktikus, mint más elektromos közlekedési lehetőségek, például a vezeték nélküli akkumulátorfeltöltés egy adott helyen vagy elektromos felsővezeték használata.

Paul Nieuwenhuis, a Cardiffi Egyetem gépkocsiipari központjának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiában rengeteg lehetőség rejlik a közösségi közlekedés terén, de a személygépkocsik számára az összes út felszerelése a technológiával megfizethetetlen.

Bár a dél-koreai az első olyan működő rendszer, amelyben a járműveket menet közben, vezeték nélkül töltik, más elektromos buszfeltöltő rendszerek léteznek már a világon. Az olaszországi Torinóban és a hollandiai Utrechtben szintén felszereltek vezeték nélküli töltőberendezéseket néhány buszmegállóban, amelyek lehetővé teszik a járművek felöltését egy-egy rövid megállással. Az amerikai Utah-i Állami Egyetemen tesztelik egy hasonló busz prototípusát, amely szintén az útból nyeri az „üzemanyagot”, de csak megállókban.

Kapcsolódó hírek