Felújítják a körúti villamospályát

iho/vasút   ·   2012.09.17. 08:36

A villamospálya leginkább elhasználódott szakaszainak felújítását végzik október 13-a (szombat) és november 4-e (vasárnap) között a 4-es és a 6-os villamosok vonalán az Üllői út és a Bérkocsis utca között. Az előzetes tájékoztatásunk oka, hogy a budapestiek időben felkészülhessenek a jelentős tömegközlekedési és közúti forgalomkorlátozással járó munkákra – hangzik a BKK közleménye.

Ebben az időszakban a villamosjáratok megosztva, két szakaszon: a dél-budai végállomások és a Corvin-negyed M, valamint a Blaha Lujza tér M és a Széll Kálmán tér M között közlekednek. A Boráros tér H és a Blaha Lujza tér M közötti szakaszon 4-6V jelzésű villamospótló autóbuszok járnak majd, teljes vonalukon az ideiglenesen kialakítandó buszsávban. A Blaha Lujza tér és a Boráros tér között a buszsáv mindkét irányban a jobb oldali forgalmi sáv helyén kerül kialakításra, tehát a Nagykörúton három héten át az autóforgalmat is jelentősen korlátozni kényszerülünk majd, október közepétől – írja a BKK.

A rekonstrukció során a József utca és az Üllői út közötti szakaszon összesen közel 1100 méter hosszú sebességkorlátozás szűnik meg, így az átépítés után a villamosok és ezáltal az utazóközönség gyorsabb villamosközlekedésre számíthat ezen a szakaszon. A megépülő villamosvágányok egységes, bazaltbeton burkolatot kapnak, a beépülő új anyagok pedig a Combinók jelenleginél csendesebb közlekedését is elősegítik, ezáltal javítva az utazási körülményeket, valamint csökkentve a környéken élők környezetterhelését. A körút Bérkocsis utcai, valamint a József utca és Üllői út közé eső csomópontjaiban található útátjárókat is átépítik, így a gépjárművel közlekedők is érezhetik majd a fejlesztés eredményeit.

A munkavégzés időszakában a 4-es és a 6-os villamosok két szakaszon, megosztva fognak közlekedni: a dél-budai végállomások (a 4-es villamos esetében Újbuda-Központ, a 6-oséban pedig a Móricz Zsigmond körtér) és a Corvin-negyed M között, illetve a Széll Kálmán tér M és a Blaha Lujza tér M között, 4-6 jelzéssel. A villamosok által nem érintett vonalszakaszon a Boráros tér H és a Blaha Lujza tér M között közlekedő 4-6V villamospótló autóbuszokkal lehet majd utazni.

Az autóbuszok a csúcsidőszakban 1 percenként, napközben pedig 1-2 percenként indulnak majd a végállomásokról. A villamospótló Boráros téri végállomása a 2-es villamos pályája mellett, a Petőfi híd alatt lesz, hogy a legkedvezőbb legyen az átszállási kapcsolat a H7-es hévhez, és a 2-es villamoshoz. A járat megállóhelyei a 923-as éjszakai busz megállóiban lesznek. A villamospótló autóbuszok teljes vonalukon buszsávban haladnak, ezen felül pedig jelzőlámpaprogram-módosítások is segítik majd gyorsabb közlekedésüket. Mozgásukban korlátozott utasok részére a pótlójárat vonalán alacsonypadlós autóbuszok is közlekednek.

A villamospálya-felújítás miatt a legfontosabb érintett körúti kereszteződésekben, az Üllői útnál és a Baross utcánál jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani. Emellett a Rákóczi út kereszteződésben és a Blaha Lujza téri Corvin áruház előtti parkolóban is változik a forgalmi rend. A Boráros tér H és a Blaha Lujza tér M megállók közötti szakaszon a villamospótló autóbuszok számára ideiglenesen buszsávot alakítanak ki mindkét irányban a jobb oldali forgalmi sávok helyén, ezért jelentős közúti torlódások várhatók, az autósok majd a Haller utca, illetve a Hungária körút felé kerülhetnek – olvasható a BKK közleményében.

Kapcsolódó hírek