Fenntartások a Fénypalotával kapcsolatban

MTI   ·   2012.07.24. 12:41

Építészek és a légiforgalmi hatóságok is fenntartásokkal fogadták annak a 245 méter magas toronyháznak a terveit, amelyet a Velence szigeteivel szemközti partra tervezett Pierre Cardin olasz származású francia divattervező.    Cardin a Palais du Lumiére (Fénypalota) nevet adta az általa tervezett óriás épületnek. Az olasz sajtó szerint a 90 éves híresség ezt az emléket kívánja hátrahagyni az utókornak szülőföldjén.

A venetói származású tervező az iparáról ismert Margherában, Velence szárazföldi ikervárosában akarja megvalósítani a három - egymással érintkező - toronyból álló épületkomplexumot.

A Fénypalota legalább ötezer embernek adna munkát. „Ez olyan lehetőség, amelyet nem szabad kihagynunk" – hangoztatta Luca Zaia venetói tartományi elnök. Hozzátette, hogy Cardin elképzelése „értékes színfolt” lehet a gyáraktól szürke Margherában. A Velencét beárnyékoló óriásépület terve nem tetszik viszont az építész Vittorio Gregorettinek, aki szerint, „ha Cardin meg akarja ajándékozni Velencét, segíthet Marghera elhagyott gyárépületeinek átalakításában”.

Az olasz légiforgalmi hatóság (Enac) arra emlékeztetett, hogy a toronyház száztíz méterrel haladná meg az előírt biztonsági magasságot.

A hárommilliárd eurós beruházást jelentő tornyok magassága a kétszerese lenne a velencei Szent Márk-bazilika harangtornyának. A felhőkarcolókban helyet kapna a Cardin által megálmodott Divategyetem, amely körül szállodák, éttermek, kereskedelmi központ, koncertterem, mozi, kongresszusi központ, kétszáznyolcvan lakás, függőkertek, medencék és hetvenkét lift sorakozna. Az épületegyütteshez külön autósztráda és vasútvonal épülne, valamint felszíni metrójárat Velencébe.

Az újságok szerint Cardint sürgeti az idő, ha Marghera nemet mond, a világ más részén építi fel palotáját.

Kapcsolódó hírek