Fenntartható csoki zöld kamionról

MTI   ·   2011.10.06. 18:05

A fenntarthatósági együttműködés eredményeként a Mars Magyarország szén-dioxid kibocsátása tovább csökkent. A két vállalat együttesen több mint egy tonnával csökkentette papírfelhasználását. Így éves szinten több mint 120 fa életét mentik meg. A kezdeményezésnek köszönhetően megmentett fák életük során évente három tonna szén-dioxidot képesek megkötni.

A Waberer's a kamionparkját pedig modernizálta, és így a flotta átlagéletkora 3,5 évvel fiatalabb lett. Továbbá oktatással is képzik cégnél a gépkocsivezetőket a környezetkímélőbb vezetés elsajátítására. A Mars Magyarország pedig új raktárak létrehozásával további 3,83 százalékkal csökkentette a korábbi szén-dioxid kibocsátást.

A Waberer's flotta megfiatalítása következtében, a károsanyag-kibocsátása hat százalékkal csökkent. A sofőrök oktatásával a szén-dioxid-kibocsátás további 0,62 százalékos csökkenését érte el a vállalat. A Waberer's Csoport tehergépkocsi-flottája 2011. év végére várhatóan 2450-re nő. Így a kamionok döntő többsége az ez évben elindított flotta-korszerűsítési programnak köszönhetően Euro 5-ös besorolású lesz.

A Mars Magyarország a Waberer's-szel való együttműködéseken túl a fenntarthatósági törekvésekhez új raktárak létrehozásával is hozzájárult, amellyel így további 3,83 százalékkal csökkent a vállalat szén-dioxid-kibocsátása. A cégnél a villamosenergia-termelés a raktárak modernizációját követően 15 százalékkal hatékonyabb lett, amelyhez így 4,97 százalékkal kevesebb földgázt használnak fel.

A Mars két magyarországi vállalata a Mars Magyarország Értékesítő Bt., amely az édesség és az élelmiszer-ipari kereskedelmi tevékenységet végzi, valamint a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., amely a Csongrád megyei bokrosi telephelyén állateledelt gyárt. Együttes árbevételük tavaly 59–60 milliárd forint között mozgott, ez hasonló mértékű volt, mint az előző évi. A Mars családi vállalkozás, ezért pontos növekedési adatokat nem hoz nyilvánosságra.

A Waberer's cégcsoport konszolidált – IFRS szerinti – árbevétele 2009-ben 81 milliárd, tavaly 91 milliárd forint volt, és ez utóbbi nő az idén várhatóan 20 százalékkal. Ezt az európai fuvarozói piac 20 százalékos zsugorodása mellett érte el a Waberer's. A csoport adózás előtti eredménye a 2009-es 1 milliárdról tavaly 2,3 milliárd forintra növekedett.

Kapcsolódó hírek