Ferihegy 2015: jön az Iberia, sűrít a Norwegian

iho   ·   2014.12.17. 11:15
cim_iexpr

Jövő nyáron újabb légitársaság indít járatot Budapestre Madridból; a spanyol Iberia bejelentette, a 2015-ös nyári szezonban heti hét járatot indít Madrid és Budapest között. A járatot az Iberia flottájának keskenytörzsű Airbus A320-as családjába tartozó gépeivel teljesíti (ide tartozik a rövidebb A319 és a hosszabb A321 is), adta hírül a Budapest Airport.

Június 2-ától október végéig az Iberia és a rövid és közepes távolságú utakra alapított Iberia Express a nyári csúcsidényben heti hét alkalommal, hétfő és péntek kivételével minden nap közlekedik Madrid és Budapest között, kedden és csütörtökön naponta kétszer. Az új járat Madridon keresztül kiváló átszállási lehetőséget biztosít az Iberia és a Oneworld légitársasági szövetség kiterjedt járathálózatán.

Az Iberia éppen negyven éve, 1974. július 4-én indított először közvetlen járatot Budapestre. Az 1927-ben alapított spanyol légitársaság jelenleg negyvenkét ország száznyolc repülőterére közlekedik mintegy százhatvan gépes flottájával. Az Iberia 2011 januárja óta az IAG (International Airlines Group) tagja, miután összeolvadt a British Airways-zel. Az így létrejött nemzetközi óriáscég a bevételei alapján Európa második legnagyobb légitársasági csoportja lett. Az IAG tagja a szintén spanyol Vueling légitársaság.

Ugyancsak a Budapest Airport küldött közleményt szerkesztőségünknek azzal a hírrel, hogy jövő nyáron heti nyolcra emeli koppenhágai járatainak számát Budapestről a Norwegian Air Shuttle. A 2015-ös nyári szezonban a diszkont társaság jellegzetes piros–fehér festésű gépeivel továbbra is elérhető lesz még Helsinki, Oslo, Stockholm és London Gatwick repülőtere is, valamint átszállással további számos célállomás.

A járatbővítés lehetővé teszi, hogy csütörtökön és vasárnap akár két koppenhágai járat közül is választhatunk egy napon belül, a többi napon – szombat kivételével – egy délutáni járat marad továbbra is.

– Figyelemreméltó a Norwegian légitársaság fejlődése Budapesten: az elmúlt években jelentősen növelték az utasszámot járataikon és folyamatos bővítésekkel elérték, hogy mára a top 10 légitársaság között szerepelnek a budapesti repülőtéren – mondta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. Hozzátette: – a Norwegian járatbővítésével még könnyebben elérhetővé válik Koppenhága, illetve innen átszállással számos észak-európai, vagy észak-amerikai város.

A Norwegian Air Shuttle Boeing 737-esei gyakori vendégek Budapesten. A hét új, hosszútávú Boeing 787-esnek köszönhetően ajánlja a diszkont társaság Észak-Amerikában (New York, Los Angeles, Fort Lauderdale, Oakland – San Fransisco) és a Közel- és Távol-Keleten lévő desztinációit is.

Az Európai Unió Nyitott Égbolt (Open Sky) politikájának értelmében az EU bármely két repülőtere között akár harmadik EU-ország légi szállítója is indíthat járatokat. Bár Norvégia szorosan véve nem teljes jogú tagja az EU-nak, de a szoros együttműködést szabályozó társulási szerződés értelmében hasonló jogok illetik meg a légközlekedésben, mint a többi EU-tag skandináv országot.

A Norwegian légitársaság Európában elsőként vezette be a szélessávú vezeték nélküli internet szolgáltatást (WiFi) a repülőgépek fedélzetén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek