Ferihegy: bővít a Turkish Cargo, jön a Volotea

iho/repülés   ·   2012.03.02. 15:00
cim

Kettőre emelte heti járatainak számát a Turkish Cargo, a török légitársaság teheráru-szállító leányvállalata, ezenkívül áprilisban új légitársaság, a spanyol-katalán Volotea Airlines érkezik Budapestre, Velencéből közlekedtetve járatokat – közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA).

A közlemény szerint a Turkish Cargo komoly lehetőségeket lát a magyar piacon és további kapacitás-, illetve járatbővítést tervez. A Turkish Airlines Airbus A310 típusú gépének teherszállító változata mostantól a szombat hajnal mellett már csütörtök délutánonként is közlekedik a budapesti repülőtéren. A tervek szerint a nyári menetrendtől a járat csütörtök-vasárnap repül.

Az A310-es cargogép leszállás után Ferihegyen <br>(fotó: Budapest Airport)

A társaság heti kettőről előbb háromra bővítené a teherszállító járatainak számát Budapestre, valamint az Airbus A310-est egy nagyobb méretű A330F típusúra cserélné. Ezzel a legfeljebb 38 tonnányi kapacitás akár 64 tonnára emelkedne, járatonként.

A Turkish Cargo azt szeretné, ha 2015-ben már napi sűrűségű cargo járat működhetne Budapest és Isztambul között.

A Turkish Cargo tavaly júliusban jelent meg a magyar piacon, a légitársaság fél év alatt mintegy 1500 tonna árut szállított Magyarország és Törökország között, ezzel a tavalyi év legnagyobb fejlődést elért új teherszállító légitársasága lett Budapesten.

A Volotea Boeing 717-eseinek különleges festése áprilistól látható Ferihegyen <br>(fotó: Volotea-BA)

A BA közölte azt is, hogy az új, spanyol befektetők által alapított Volotea Airlines első bázisrepülőterét, az olaszországi Velence Marco Polo kikötőjét köti össze rövidesen Budapesttel. A Volotea Boeing 717 típusú, 125 személyes repülőgépe szerdán, pénteken és vasárnap közlekedik a vízre épült olasz nagyváros repülőtere is a magyar főváros között. Ezen az útirányon az elmúlt hónapokban nem volt légi összeköttetés.

A légitársaságnak három Boeing 717-es típusú, 125 személyes gépe van, érdekessége, hogy noha a cég spanyol, üzleti megfontolásból elsősorban velencei központi hálózatot épít, mert itt lát olyan desztinációkat, amelyeket nem szolgálnak ki más légitársaságok.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Újra magyar kézben a reptér

MTI/iho   ·   2024.06.06. 18:55

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a felek a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Ezzel a tranzakció lezárult, így kishíján húsz év elteltével újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.

Repülés Légiközlekedés

Hetvennégymillió euró nyereséggel zárta 2023-at a BUD

iho/repülés   ·   2024.06.01. 15:50

A budapesti repülőtér-üzemeltető a világjárvány utáni második nyereséges évét nyugtázhatja. A társaság ugyanis 2023-at 337,8 millió euró nettó árbevétel mellett nettó 74 millió euró nyereséggel zárta, és a Covid-19 idején felhalmozott veszteségét az elmúlt két évben 47 millió euróra csökkentette.