Fesztivál és vasút

iho/vasút   ·   2011.07.25. 11:24
00

Rögtön az első nap, június 29-én, fertődi kirándulásunk előtt (természetesen vonattal mentünk Fertőszéplak-Fertőd állomásig) meglátogattuk a soproni állomást. A vontatási telepen csak a vezérigazgatóságon kiadott engedéllyel lehet fotózni, azonban a peron végéről is sikerült elkapni egy-két vonatot, a délelőtti napállás szerencsére elég kedvező volt.

A GySEV egyik 5047-ese érkezik Bécsújhely felől

Tehervonat halad át az állomáson a rendező felé

A GySEV egyik felsővezeték-javító járműve is előkerült, 9436 003-5 pályaszámmal fut újabban

Wien Meidlingig közlekedő Talent jár ki az állomásról

Furcsa páros: a motorkocsi vontatta a Herkulest Bécsújhely felé

A Nezsiderből érkező, és oda visszainduló Talent fordulóideje hat perc

Június 30-án reggel Bécsújhelyre indultunk – szerencsére nem egyedül voltam a társaságban, aki érdeklődik a vasút iránt, igaz, útitársam ezúttal megelégedett az utazás élményével, és a kisváros belvárosát fedezte fel, míg én fotóhelyet kerestem magamnak a délelőtti órákra. 10-15 perc gyaloglással sikerült elérni a Nap állásából kifolyóan jó képekkel kecsegetető „lesállást”, a Südbahn és a rendezőpályaudvar vágányai mentén, a bejárati jelzőhöz közel. Két óra alatt 24 vonatot sikerült lekapni – teher és személy, mozdonyos és motorvonat, villamos- és dízelmozdony egyaránt akadt közöttük.

Emeletes inga hagyja el a bejárati jelzőt

Rövidke tehervonat hagyja el az állomást Herkulessel

ÖBB IC 1116-ossal az élen

A fővonallal rövid szakaszon párhuzamosan halad a Gutenstein és Puchberg am Schneeberg irányába tartó mellékvonal

Tehervonat 1116-ossal...

…és 1044-essel

az 1x44-es sorozat az EC és IC vonatok továbbításában is szerephez jut

Egy Talent is lencsevégre került

Nem sokkal később követte egy tehervonatozó 2143-as is

A bécsújhelyi kirándulást két nappal követte a nagycenki, természetesen kisvasúttal közelítettük meg a kastélyt, a kisvasutat pedig nagyvasúttal. C50-esünk vezére egy szimpatikus, készséges fiatalember volt, indulásig, illetve érkezés után jót beszélgettünk vele. Természetesen Nagycenken a Széchenyi-kastély mellett megnéztük a kisvasúti járműkiállítást is. Sopron környékén sok, nem csak vasútbarát szemmel érdekes látnivaló akad, de a fanatikusok is megtalálják a számításukat, érdemes ellátogatni a városba pár napra, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Körüljárás Barátság…

…és Kastély állomáson

A nagycenki kisvasúti járműkiállítás

Délutáni vonatunk érkezik Kastély állomásra

Kép és szöveg: Abelovszky Tamás

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Kiemelt ajánlatok

Knorr-Bremse fékrendszerek a világ körül – 5. rész: Kötöttpályán Magyarországon I.

iho/vasút   ·   2022.05.14. 09:00

Sorozatunkban előző részeiben azt mutattuk be, hogy a Knorr-Bremse Budapest piacvezető vasúti fékgyártó vállalatként a világ mely távoli országaiba szállít fékrendszereket vonatok, metrók és villamosok számára. Képzeletben jártunk Afrikában, Ázsiában és a távoli Ausztráliában is. Számunkra a legérdekesebbek mégis azok a szerelvények, amelyekkel itthon találkozhatunk nap mint nap, amelyekben Budapesten tervezett és gyártott fékberendezések, fékvezérlő rendszerek és levegőellátó egységek gondoskodnak a biztonságos fékezésről.