Fokozott ellenőrzés a 4-es úton

MTI   ·   2013.02.08. 16:54

Március végéig heti egy alkalommal hatórás időtartamban fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzésre számíthatnak a járművezetők a 4-es úton és a hozzá csatlakozó, nagyobb tranzitforgalmat lebonyolító utakon négy területi rendőrkapitányság együttműködése nyomán – jelentette be Kosztyó Gábor alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője pénteken egy szolnoki sajtótájékoztatón.

Az ellenőrzést a január 6-án Karcagnál bekövetkezett, öt ember halálát követelő tragikus baleset után határozták el, és az akcióban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mellett a Pest megyei és a Hajdú-Bihar megyei főkapitányság, valamint a romániai Bihor megye rendőrsége vesz részt – tette hozzá az osztályvezető.

Kosztyó Gábor elmondta: a 4-es út és a belőle leágazó, Ártánd felé futó 42-es út a nagy tranzitforgalom miatt az összes érintett megyére nagy terhet ró. Ezért már korábban is voltak összehangolt közlekedésbiztonsági akciók, de négy megyére vonatkozót, vagyis a fővárostól a román határon is túl terjedő szakaszig még nem szerveztek ilyet.

Fekete Csaba dandártábornok, Pest megyei rendészeti igazgató arról beszélt: a rendőrségnek egyre többször azzal kell szembesülnie, hogy a külföldi gépkocsivezetők megállás nélkül próbálják meg végigvezetni ezt a több száz kilométeres távot, és ez – az idővel jelentkező fáradtság és dekoncentráltság miatt – gyakran idéz elő balesetet. Megjegyezte, ellenőriztek már olyan sofőrt, aki Klagenfurtból egyfolytában vezetett, hogy minél hamarabb elérje úti célját.

Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar megyei rendőrség osztályvezetője a rendőrség baleset-megelőzési eszközei közül az „ébresztőkampányt” emelte ki: ennek keretében rendőrök az úton lévőket a hajnali órákban gyakran megállítják, és akinél fáradtságot tapasztalnak, annak rövid pihenést, kis mozgást javasolnak.

Dorin Sava ezredes, a romániai Bihor megyei rendőrfelügyelőség osztályvezetője azt húzta alá, hogy évek óta eredményesen dolgoznak együtt Hajdú-Bihar megyei kollégáikkal, és munkájuk eredményességét a halálos balesetek számának csökkenése igazolja.

A március végéig tartó fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés során kiemelt figyelmet kap a sebességnek, a passzív biztonsági eszközök használatának, valamint a mobiltelefon vezetés közbeni működtetésének ellenőrzése. Emellett fontos feladat a haladás közbeni szabálysértések elkövetőinek megállítása, a gépjárművek műszaki állapotának vizsgálata, az ittas és bódult állapotban vagy egyéb okból a járművezetésre alkalmatlan – például fáradt – járművezetők kiszűrése, valamint a külföldi állampolgárok okmány- és személyellenőrzése.

Az akció idején a 4-es úton közlekedők számíthatnak arra is, hogy több megyében több alkalommal is igazoltathatják őket a rendőrök, mivel több csoport végez sebességmérő berendezéssel ellenőrzéseket.

Kapcsolódó hírek