Folyóba zuhant Tajvanon egy ATR

MTI/iho   ·   2015.02.04. 08:32
cim2

Friss információk szerint a balesetnek 26 halálos áldozata van, 14 személyt kórházban ápolnak,  egy sérült már elhagyhatta a kóürházat.

Az egyik repülésbiztonsági fórum szerint a pilóták már a vészhelyzet jelentésekor is említették, hogy hajtóműhiba lépett fel. („Mayday! Mayday! Engine Flame Out!”)

Korábban írtuk:

Felszállás után folyóba zuhant egy utasszállító repülőgép szerdán Tajvanon, több mint ötven utassal a fedélzetén, de a balesetnek legalább tucatnyi túlélője van.

A TransAsia légitársaság két légcsavaros-gázturbinás ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében egy híd „érintése” után zuhant a Kilung folyóba, előtte azonban elkerülte az ütközést egy magas lakóépülettel.

A járat célállomása a Tajvanhoz tartozó Kinmen volt, a fedélzeten televíziós jelentések szerint ötvenhárom utas (köztük harmincegy a szárazföldi Kínából) és öt fős személyzet tartózkodott. A halálos áldozatok száma a friss hírek szerint már 19, több személyt viszont még nem találnak meg a gépen lévők közül.

Az AvHerald repülésbiztonsági portál szerint a gép a pálya elhagyása után háromszáz méter magasságban bedőlt balra, és a pilóták ekkor adtak vészjelzést, de ezután már nem válaszoltak az irányításnak. A netes hozzászólók közül többen úgy látják, hogy a becsapódás előtti pillanatokban a baloldali légcsavar vitorlába volt állítva, amit akkor kell kapcsolniuk a pilótáknak, ha az a hajtómű leállt.

Az Air Safety Network úgy írja le a történteket, hogy felszállás után a gép az eljárásnak megfelelően jobbfordulóba kezdett, de aztán ahelyett, hogy folytatta volna jobbra, balra dőlt, fordult, és gyorsan vesztett a magasságából. Majd ismét jobbra fordult rövid ideig, de megint következett a csaknem kilencven fokos balra dőlés, majd öt kilométerre a felszállástól a becsapódás.

A B-22816 lajstromjelű ATR-72-es egy éven belül a második ilyen gépe volt a légitársaságnak, amely katasztrófát szenvedett. A most lezuhant gépet a Flightglobal adatbázisa szerint egyébként tavaly vette át a gyártótól és állította forgalomba a légitársaság.

Amint akkor beszámoltunk, tavaly júliusban viharos időjárás közepette a második leszállási kísérlet közben a pálya előtt vagy ezer méterrel csapódott lakóházak közé egy TransAsia ATR-72-es Penghu szigetén, akkor az áldozatok száma ötvenegy volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek