Folyók útja – kerékpárral a Duna mentén

iho/zöldút   ·   2011.11.17. 12:31

A kormány határozatot hozott a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztésével összefüggő feladatokról. Ennek értelmében 2012. január 15-ig ki kell dolgozni az ezzel kapcsolatos közlekedési fejlesztési koncepciót, valamint a megvalósítás operatív céljait, részletes feladatait és azok ütemezését összefoglaló intézkedési tervet.

A kormány kiemelt állami fejlesztésnek tekinti az EuroVelo 6 Duna-menti kerékpárút (első ütem: Rajka–Budapest) és a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal kiépítését, ezen belül kiemelt fejlesztési prioritásként első ütemben a Budapest–Etyek útvonal kiépítését, valamint a Balatoni kerékpáros körút komplex minőségi fejlesztését. Ennek érdekében a nemzeti fejlesztési miniszternek elő kell készítenie e fejlesztések projektkoncepcióját, költségvetését, ütemezését, és meg kell vizsgálnia az európai uniós fejlesztési források bevonásának lehetőségét.

A kormányhatározat értelmében elő kell készíteni a következő országos és budapesti kerékpárút fejlesztési tervek megvalósíthatósági tanulmányát, s ezzel párhuzamosan meg kell vizsgálni a hazai és az európai uniós fejlesztési források bevonásának lehetőségét. E körbe tartozik az EuroVelo 11 „Kelet-európai útvonal” (Bodrog-Tisza menti kerékpárút, Tisza-tó, Tokaj-Hegyalja), EuroVelo 13 „Vasfüggöny kerékpárút” (Fertő-tó, Nyugat- és Dél-Dunántúl) és a Velencei-tó körzete. A budapesti fejlesztések között szerepel az EuroVelo 6 (EV6) „Folyók útja” Duna menti kerékpárút teljes fővárosi átvezetése, a Puskás Ferenc Stadion melletti kerékpáros infrastruktúra bővítése, az Andrássy úti és Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Ugyancsak kiemelt fontosságú a Budapest környéki kerékpárút hálózat bővítése (főhálózati szakaszok Budán és Pesten egyaránt), az elővárosi vasúthálózat és HÉV vonalak kerékpáros kapcsolatainak kiépítése, valamint a három nagy pályaudvar, illetve elővárosi állomások elérhetőségeinek javítása. Az előkészítő és végrehajtási munkába a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott mellett be kell vonni a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központot is.

Kapcsolódó hírek