Forgalmi rekord, most zárta a nyarat a HungaroControl

iho   ·   2016.10.30. 16:15
cim2a

A légi közlekedés szempontjából csúcsidőszaknak számító nyári hónapokban havonta 2-3 százalékkal nőtt a magyar légtér forgalma. Ez a mérték annak fényében számít jelentősnek, hogy az elmúlt két év drasztikus, húsz százalékos forgalmi növekedése lényegében beépült a HungaroControl tevékenységébe. A magyar légiforgalmi irányítók ezt a páratlan helyzetet is jelentős késések nélkül kezelik – olvasható a légiforgalmi irányító szolgáltató szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

A nyár az irányítás szempontjából október végéig tart, forgalma pedig közel kétszerese a télinek.

A magyar légtérben az átrepülő légi járatok száma soha nem látott szintet ért el 2016 nyarán. Az átrepülő forgalom augusztus minden szombatján meghaladta a napi 2700 járatot, és ezen belül is augusztus 6-án új átrepülő forgalmi rekord született: 2745 járat repülte át Magyarországot.

A budapesti repülőtér forgalma 2016 júniusában 3,3 százalékkal, júliusban 1 százalékkal, míg augusztusban 4 százalékkal növekedett. Összességében mindhárom nyári hónap erősebb statisztikai számokat hozott, mint egy évvel korábban.

A HungaroControl légiforgalmi szolgálatai – a kezelt szektorokban együttvéve – idén júliusban és augusztusban is több mint havi százezer repülőgép, illetve a fedélzetükön tartózkodó közel 40 millió utas biztonságáért feleltek sikeresen.

A légi forgalom nyáron közel kétszerese a télinek. A szezon egyre kevésbé korlátozódik a három nyári hónapra, gyakorlatilag április végétől október végéig tart. Az elmúlt két év európai politikai válságai miatt nem csökkent ugyan a légi forgalom, de a kontinens légi útvonalhálózata jelentősen átrendeződött, ami a magyar légteret is érintette.

A 2014-es orosz–ukrán válság és a Kelet-Ukrajna feletti Malaysian 17-es járat tragédiája miatt hirtelen húsz százalékkal ugrott meg a magyar légtér forgalma. Ez a növekedés azóta beépült a HungaroControl és a légiforgalmi irányítók életébe.

2016-ban a törökországi terrorcselekmények hatása ugyan megmutatkozott a légi forgalomban, de a nyaralók utazási kedve nem csökkent, ami további növekedést hozott a legforgalmasabb nyári hónapokra – hangzik a HC közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek