Főváros: elég a bliccelő kamionosokból!

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.09.29. 12:45

Megelégelte a főváros, hogy a Budapestre behajtó teherautóknak mindössze ötöde rendelkezik behajtási engedéllyel. Erre egy nyár közepén mobilkamerával végzett próbaellenőrzés során derült fény.

A hozzájárulás megfizetésének elmaradása miatt a környezeti károk költségeinek jelentős része a fővárosra hárul, arról nem is beszélve, hogy tisztességtelen versenyelőnyhöz jutnak versenytársaikkal szemben a bliccelő fuvarozó cégek. Az áldatlan állapotok megoldására szánták most el magukat az illetékesek. Azért, hogy kikényszerítsék az engedélyek kiváltását, a mai naptól egészen december közepéig ellenőrzési kampányt szerveztek – ismertette a terveket Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

A jövő évtől a Parking Kft. helyett a BKK veszi át a budapesti teherforgalmi stratégia kialakítását. A koncepció része, hogy a teherforgalom számára olyan korlátozásmentesen használható útvonalakat alakítottak ki, amelyeken ingyenesen elérhetőek a logisztikai központok és ipari üzemek. Minden más útvonalhoz behajtási engedélyre van szükség.  Az ebből befolyó pénzekből történne a teherautók súlya és fokozott károsanyag-kibocsátása miatt keletkezett károk elhárítása. Idén júliusban az engedéllyel rendelkező autók száma mindössze 19 százalék volt, ez milliárdos bevételkiesést okoz a fővárosnak. Ezért a következő három hónapban a Parking Kft. a BRFK-val, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, valamint a kerületi és fővárosi közterület-felügyeletekkel mind kamerás, mind pedig személyes ellenőrzéseket végeznek majd Budapesten, a teherforgalmi útvonalak mentén, egyszerre akár több helyszínen is.

Ellenőrzés a bejelentés mögött - Fotó: adi

Súlyos büntetésre számíthatnak azok a fuvarozók, akik elmulasztják kiváltani az engedélyt. A gépjármű üzembentartójára akár 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, míg a sofőr három büntetőponttal lesz gazdagabb, amely a közlekedési előélet számlájára íródik – figyelmeztetett a Parking Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban kiadhatóak legyenek az engedélyek, a felesleges adminisztrációtól szeretnék megszabadítani a fuvarozókat. Éppen ezért 2012. január 1-jétől a behajtási hozzájárulások igénylése és kiadása teljeskörűen online úton történik majd – jelentette be Devecz Miklós.

A bejelentésre a Népligetben került sor egy mobil ellenőrzőpont mellett. Az esemény alatt ellenőrzött négy kamionból mindössze egynek volt meg a szükséges engedélye, a többiek sárga csekket kaptak.

Kapcsolódó hírek