Fővárosi tömegközlekedés a nemzeti ünnepen

iho   ·   2013.03.14. 09:56

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön számos rendezvényt tartanak Budapesten, amelyek miatt útlezárásokra kell számítani egyebek mellett a Lánchídon, a Múzeum körúton, a Kossuth Lajos téren, a Budai Várban, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Március 15. téren, valamint az Erzsébet híd környékén, illetve a XV. és a XVIII. kerületben is – hangzik a Budapesti Közlekedési Központ közleménye.

Több tömegközlekedési járat, így a 2-es, a 47-es és a 49-es villamosok, az 5-ös, a 7-es, a 7E jelzésű, a 8-as, a 16-os, a 86-os, a 105-ös, a 109-es, a 112-es, a 115-ös, a 125-ös, a 173-as, a 173E jelzésű, a 178-as, a 184-es és a 224-es autóbuszok valamint a 83-as trolibuszok módosított útvonalon közlekednek majd. Az M1-es, M2-es és M3-as metrókkal, illetve a 4-es és a 6-os villamosokkal azonban a belváros legtöbb pontja egész nap elérhető lesz, ezeket ajánlja a BKK a belvárosba tartó utasoknak.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján a közösségi közlekedés járatai a munkaszüneti napi (vasárnapi) menetrendjüknek megfelelően közlekednek. A gépkocsival közlekedőknek a lezárások és a várható torlódások miatt javasolják, hogy ezen a napon hagyják otthon autójukat, és válasszák a közösségi közlekedést.

Március 15-én, pénteken a közösségi közlekedés járatai a munkaszüneti napi (vasárnapi) menetrendjüknek megfelelően járnak.

A Kossuth Lajos tér lezárása miatt a 2-es villamosok várhatóan reggel 9 és délután 15 óra között a Közvágóhíd H-tól csak a Kossuth Lajos tér M-ig közlekednek. A Március 15. téri és a Belgrád rakparti zárások mértéke szintén rendőrségi döntés függvénye. Amennyiben szükséges, a villamosok délután 15:30 és 16:30 között két szakaszon, megosztva közlekednek a Közvágóhíd H Boráros tér H, valamint amennyiben a Kossuth tér ebben az időszakban rendőrségi döntés kapcsán nem lesz lezárva, akkor a Jászai Mari tér - Kossuth Lajos tér M között.

A Boráros térről a Jászai Mari tér a 4-es és a 6-os villamosokkal érhető el, a kimaradó szakaszt a lezárások miatt nem tudják pótolni.

Várhatóan délelőtt 9 órától este 19 óráig dél-budai végállomásaiktól a Szent Gellért térig eredeti útvonalukon, majd innen a 19-es és a 41-es villamosok útvonalán a Batthyány tér M+H végállomásra közlekednek. A kiskörutat a Szent Gellért térről a 7-es és a 173-as autóbuszokkal, a Batthyány térről pedig az M2-es metróval érhetik el az utasok; délelőtt 9 óra és 12:30 között a Móricz Zsigmond körtérről a Fővám térre és a Kálvin térre a módosított útvonalon közlekedő 109-es busszal is el lehet jutni.

Az 5-ös és 178-as autóbuszok az Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca zárása miatt várhatóan déli 12 óra és 12:30 között módosított útvonalon, a Szabadság hídon át közlekednek. A pesti végállomások irányában nem érintik a Ferenciek tere M, az Astoria M, az Uránia és a Blaha Lujza tér M megállókat.
A budai végállomások irányában kimaradnak a Blaha Lujza tér M, az Uránia, az Astoria M és a Ferenciek tere M megállók.

A 7-es, 7E, 173-as és 173E autóbuszok a Múzeum körút–Astoria–Kossuth Lajos utcai terület lezárása miatt várhatóan déli 12 óra és 12:30 között módosított útvonalon, a Szabadság hídon át közlekednek. A pesti végállomások irányában nem érintik a Rudas gyógyfürdő, a Ferenciek tere M, az Astoria M, az Uránia és a Blaha Lujza tér M megállókat. A módosított útvonalon a gyorsjáratok is megállnak a Szent Gellért téren. A budai végállomások irányában kimaradnak a Blaha Lujza tér M, Uránia, Astoria M, Ferenciek tere M és a Rudas gyógyfürdő megállók.

A 8-as, 112-es autóbuszok a Múzeum körút–Astoria–Kossuth Lajos utcai terület lezárása miatt várhatóan déli 12 óra és 12:30 között módosított útvonalon, a Szabadság hídon át a Kálvin térre közlekednek. Kimaradnak Pest irányában az Erzsébet híd, pesti hídfő, a Ferenciek tere M, Astoria M, Uránia megállók, majd Buda irányában az Uránia, Astoria M, Ferenciek tere M, Erzsébet híd, budai hídfő megállók.

a 16-os autóbuszok egész nap megosztva, két szakaszon közlekednek: 16A jelzéssel a Széll Kálmán tér M (Várfok utca) és a Bécsi kapu tér között, illetve 16-os jelzéssel előbb a Deák Ferenc tér M és a Palota út, majd az Arany János utca M és a Palota út között.

A 86-os autóbuszok várhatóan déli 12 óra és 13:20 között a Clark Ádám tér és a Fő utca zárása miatt módosított útvonalon, a Széll Kálmán tér M érintésével közlekednek. Újbuda, Függetlenségi park irányában a buszok nem érintik a Batthyány tér M+H, Szilágyi Dezső tér, Clark Ádám tér és Szarvas tér megállókat. Óbuda, Bogdáni út irányában a buszok nem érintik az Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Halász utca és Batthyány tér M+H megállókat.

A 105-ös autóbuszok déli 12 és délután 13, majd délután 14 és este 21 óra között módosított útvonalon közlekednek. Déli 12 és délután 13 óra között a buszok a Lánchíd helyett a Margit hídon át járnak. Az Apor Vilmos tér irányában kimaradnak az Oktogon M, Opera M, Bajcsy-Zsilinszky út M, Deák Ferenc tér M, Hild tér, Széchenyi István tér és Clark Ádám tér megállók. A Gyöngyösi utca M irányában a buszok nem érintik a Clark Ádám tér, Széchenyi István tér, József nádor tér, Deák Ferenc tér M, Bajcsy-Zsilinszky út M, Opera M és Oktogon M megállókat. Délután 13 és 14 óra között a 105-ös teljes vonalhosszán, eredeti útvonalán közlekedik. Délután 14 órától este 21 óráig ismét módosított útvonalon, a Kossuth Lajos tér M érintésével közlekedik: az Apor Vilmos tér irányában kimaradnak az Opera M, Bajcsy-Zsilinszky út M, Deák Ferenc tér M, Hild tér és Széchenyi István tér megállók. A Gyöngyösi utca M irányában a buszok nem érintik a József nádor tér, Deák Ferenc tér M, Bajcsy-Zsilinszky út M, Opera M megállókat.

A 109-es autóbuszok várhatóan reggel 9 és este 21 óra között a Múzeum körút, majd a Deák Ferenc tér lezárása miatt megosztva, két szakaszon közlekednek: Óbuda, Bogdáni út Nyugati pályaudvar M között 206-os jelzéssel; reggel 9 és 12:30 között 109-es jelzéssel Kőbánya alsó vasútállomás Móricz Zsigmond körtér között (a Szabadság hídon át), a Kálvin tértől, 12:30 és este 21 óra között 109-es jelzéssel Kőbánya alsó vasútállomás és a Deák Ferenc tér M között, a 9-es vonalán.

A 115-ös autóbusz várhatóan reggel 9 órától este 19:30-ig rövidített útvonalon közlekedik: reggel 9 órától déli 12 óráig az Árpád híd M Deák Ferenc tér M között, délután 15 és este 19:30 között pedig az Árpád híd M József Attila utca (József nádor tér) között. A járat a Nádor utcáig eredeti útvonalán jár, majd ideiglenes végállomása a 16-os és 105-ös buszok József nádor tér megállója lesz.

A 125-ös autóbuszok délelőtt 10 és déli 12 óra között a rákospalotai Széchenyi téri ünnepi megemlékezés miatt Rákospalota, MEDIMPEX irányában a Hubay Jenő téren a 104-es, 104A jelzésű, 170-es és 204-es buszok Hubay Jenő tér megállójában állnak meg, a Bosnyák tér irányában pedig nem érintik a Deák utca megállót.

A 184-es autóbuszok a XVIII. kerületi március 15-ei emlékfutás miatt délelőtt 11:20 és 12:20 között Kőbánya-Kispest M irányában a 182-es buszok útvonalán közlekednek a Nemes utcától a Gilice utcáig.

A 224-es autóbuszok délelőtt 10 és déli 12 óra között a rákospalotai Széchenyi téri ünnepi megemlékezés miatt Újpalota, Pólus Center irányában a Deák utca megállóhely helyett a 96-os, 124-es, 125-ös, 225-ös és 296-os buszok Hubay Jenő tér megállójában állnak meg.

A 83-as trolibuszok várhatóan délután 15:30 és este 19:30 között a Kálvin tér M és a Vámház körút zárása miatt az Üllői úttól rövidített és módosított útvonalon közlekednek, így kihagyva a Ráday utca, Közraktár utca, Czuczor utca, Vámház körút megállókat, a trolik ideiglenes végállomása az Üllői úton a Szabó Ervin tér kereszteződése előtt lesz.

A lezárások tényleges időpontja miatt a fenti tömegközlekedési forgalmi változások a rendőrség operatív döntése alapján változhatnak.

Ennél is részletesebb információkat a BKK weboldalán illetve Facebook-oldalán kaphatnak, itt megtalálhatják az elterelt járatok megállóhelyeinek listáit is.

Kapcsolódó hírek