Francia győzelem Indiában

iho/repülés   ·   2012.02.01. 09:30
nyito

Ha egy indiai fegyverbeszerzéssel kapcsolatban bármi is véglegesen kijelenthető, akkor a többfeladatú vadászbombázó-tendert a francia Dassault Rafale F3 nyerte meg. A 126 francia vadászbombázó vásárlása 11 milliárd dolláros bevételt jelent a Dassault-nak. India egyben a típus legelső exportsikerét is jelenti: az indiai gépek lesznek az elsők, melyeket nem a Francia Légierő vagy a haditengerészet repüli.

A Dassault által most bejelentett információk szerint az első 18 gépet még a dél-franciaországi Merignac-ban gyártják le, de a maradék 108 repülőgépet már az indiai  Hindustan Aeronautics állítja össze. Az üzlet része a technológiai transzfer is, azaz a Rafale gyártásánál és fejlesztésénél alkalmazott technológiák nagy részét India átveheti és használhatja saját repülőgép-fejlesztési programjaiban. A Dassault Aviation vezetése mellett természetesen meleg szavakkal üdvözölte a döntést Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke is.

Líbia fölött járt, egy bombát ott is hagyott a Rafale <br>(fotó: ctv.ca)

Az indiai megrendelést az ország erősen növekvő gazdasági ereje teszi lehetővé. A növekedésből jut a fegyveres erők modernizációjára is, amire nagy szükség van. A kontinensnyi lélekszámú ország ugyanis folyamatos határvitában áll a szintén sebesen fegyverkező Kínával, míg másik oldalról az ősi ellenség, Pakisztán fenyegetését érzi. Ez utóbbi is éppen most modernizálja légierejét, amerikai segítséggel.

Az euróban 8,4 milliárdos üzletet az EADS Eurofighter Typhoon ellen nyerte el a Rafale. A kétkörös versengésben végül (természetesen) az alacsonyabb ár győzött. Kérdés persze (mint szinte minden indiai fegyverbeszerzésnél), hogy a most megjelölt ár valóban a végső vételár lesz-e. Sőt a vételár még további finomításokra szorul, hiszen például a gépek fegyverzetét vagy a HAL által az összeállításért fizetendő licencdíjat még nem tartalmazza.

Kérdés, milyen fegyverzet érkezik a Rafale-ek mellé? <br>(fotó: wikimedia.org)

A Eurofighter nem túl sikeres a térségben: 2011 decemberében Japán is ellene döntött, itt a Lockheed Martin F–35A Lightning II-es, ötödik generációs vadászbombázó győzte le az európai vadászgépet. A típust Indiában a svéd Saab JAS–39 Gripen és a Boeing F/A–18 Super Hornet mellett a védelmi tárca technikai okokra hivatkozva zárta ki még korábban a versengésből. A Rafale számára viszont élet-halál kérdése volt az indiai győzelem (és ez vélhetően nagy szerepet játszott a megfelelő árszint kialakításánál is): 2011 decemberében Gerard Longuet francia honvédelmi miniszter jelezte, hogy ha nem lesz külföldi vásárló, leállíthatják a Rafale-programot. Egyes értesülések szerint egyébként alig ötmillió dollár döntött: ez hajszálnyi különbség, aprópénz a program egészének értékéhez képest.

Az indiai légierő már régi kapcsolatot ápol a Dassault-val: a Mirage 2000H Vajra vadászbombázó repülőgép a mai napig a légierő fontos típusa. Felújítása és modernizációja jelenleg is folyik, az üzlet értéke 2,2 milliárd dollár. A 2000-5 változatra feljavított géphez új, modern légiharc-rakétát is rendszeresítenek. Ötszáz MBDA Mica érkezik 1,18 milliárd dollárért. Az első két, már jelenleg is modernizálás alatt álló Mirage 2000H várhatóan 2014 nyarán érkezik vissza Indiába.

Indiai Mirage 2000H: a meglévő francia kapcsolat <br>(fotó: mamboccv.com)

Komoly esélye van annak is, hogy a francia Airbus szállíthatja az indiai tankerflotta új gépeit. Az A330 MRTT és az Il–78 Midas összehasonlító tesztelését január elején fejezték be. A tervek szerint a most is használt hat Il–78-as mellé érkezne újabb hat tanker/szállító repülőgép. A költségeket kétmilliárd dollárra becsülik.

Kapcsolódó hírek