GATE One: léginavigációs szövetség új taggal

iho   ·   2014.02.04. 18:03

GATE ONE: 11-re bővült az együttműködésben résztvevő ANSP-k, léginavigációs szolgálatok köre, amelyek közösen lépnek fel az európai fórumokon érdekeik képviseletében – olvasható a tárgyalásokról megjelent közleményben.

A három közép- és kelet-európai funkcionális légtérblokk (Baltic FAB, a Danube FAB és a FAB CE) teljes légterét lefedő, 11 ország léginavigációs szolgálatait tömörítő stratégiai szövetség célja az európai légiforgalmi irányítás hatékonyságának növelése a résztvevők fokozottabb együttműködése révén.

A 2013. november 6-án Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia léginavigációs szolgáltatóinak vezérigazgatói által Szófiában aláírt megállapodáshoz a 2014. február 3-án tartott vezetőségi ülésen Bosznia-Hercegovina léginavigációs szolgálata is csatlakozott.

A GATE ONE értekezlet résztvevői a másnapi SESAR regionális workshop előestéjén, a lengyel „Aviation Valley” központjában, Rzeszówban vitatták meg a program műszaki-technológiai előkészítését végző SESAR Joint Undertaking (SESAR JU) társulásba történő belépés lehetőségeit.

A Balti-tengertől a Fekete-tengerig terjedő térség léginavigációs szolgálatainak együttműködési platformjának résztvevői aktívabban kívánnak fellépni a közép- és kelet-európai országok légiforgalmi irányító szolgálatainak erőteljesebb, koordinált érdekképviselete érdekében az olyan kiemelt jelentőségű európai szakmai kérdésekben, mint az Egységes Európai Égbolt (SES) létrehozásának módja, vagy az EUROCONTROL reformja.

Kapcsolódó hírek