Germanwings-tragédia: tényleg segíthet ez a fajta szigorítás?

iho/repülés   ·   2016.12.11. 16:15
gwings_all0

A szervezet szerint az Európai Bizottság elé terjesztett csomagban az áll, hogy a pilótáknál és minden légiutas-kísérőnél kötelezően el kell végezni a teszteket az alkalmazás előtt, valamint súlyos incidensek és baleset után.

Emellett a dokumentum rendelkezik arról is, hogy minden felvett pilótának át kell esnie egy pszichológiai állapotfelmérésen, esetleges rehabilitáció után pedig szúrópróbaszerű, előre be nem jelentett alkohol- és drogteszteken kell megjelenniük. Rendelkeztek arról is, hogy a légitársaságoknak minden pilóta számára hozzáférhetővé kell tenni a mentálhigiénés támogató programokat. Az alkohol- és drogteszt szerepelt már az egy évvel korábbi akciótervekben is, amelynek részeit idén folyamatosan vezették be. Ehhez képest még mindig csak javaslat szintjén beszélnek róla...

(archív fotó: Daily Mail)

A Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona–Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten százötven emberrel tavaly március 24-én csapódott egy hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A végleges baleseti jelentés megerősítette, hogy a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal küszködő és emiatt több terápián átesett Andreas Lubitz szándékosan vezette a gépet a hegynek, miután kizárta a pilótafülkéből a járat kapitányát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek