Gondok a Zetornál

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.02.21. 11:15
zetor_01

A híres brünni traktorgyártó vállalat, a Zetor Traktors komoly problémákkal küzd, a kevés megrendelés miatt a cég jövő év márciusáig az alkalmazottak 40 százalékát tervezi elküldeni, ami konkrétan 260 dolgozót jelent. A komoly leépítés a gyári munkásoktól kezdve a menedzserekig minden szintet érint. A kedvező munkaerőpiaci helyzetnek köszönhetően azonban vélhetően nem okoz majd nagyobb problémát az elbocsájtott alkalmazottaknak új munkát találni.

(fotó: Zetor Traktors)

A traktorgyártó vállalat vezetősége azzal magyarázza a leépítést, hogy nagyon erős a nemzetközi piacon a konkurencia, nagy világcégek sorra dobják piacra nagy számban az új munkagépeket, traktorokat viszonylag olcsó áron. A termékpaletta bővülését az is visszavetette a Zetornál, hogy az utóbbi időben mindegyik modelljét korszerűsíteni kényszerült az új európai biztonsági irányelvek bevezetése miatt.

A brünni Zetor Traktors a legutóbbi éves jelentés szerint 2017-ben összesen 2 765 traktort adott el, ami 379 traktorral kevesebb, mint egy évvel korábban. A vállalat bevételei is csökkentek, a 2016-os 3,2 milliárd koronáról 2017-ben 2,9 milliárd koronára, a haszon ezzel szemben viszont emelkedett, a 2016-os 102 milló koronáról 117 millió koronára 2017-ben. Elemzők és szakértők szerint a 2018-as éves eredmények tekintetében újabb visszaesés várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek