Graffitizők a vasúton: a falu megtisztította az állomást

iho/vasút   ·   2012.08.23. 16:17
44

Július 20-án adták át a közel három millió forintból felújított ecseri vasútállomás épületét, ám a graffitizők hamar megtalálták a frissen festett felületet: alig egy hónap múlva már falfirkák csúfították. Az ismeretlenek augusztus 19-re közel 20 négyzetméteren fújták le a vágányok felőli homlokzatot.

„Napi munkába, iskolába járáshoz sok ecseri használja a vasutat, Ecser Község Önkormányzata az esetet követően szinte azonnal felajánlotta a vasúttársaságnak, hogy önkéntesen részt vesz a helyreállításban” – olvasható a MÁV tájékoztatójában.

Az összefirkált állomásépület<br>(fotó: MÁV)

Az összefirkált homlokzat a rongálást után két nappal ismét megszépült, a helyiek ugyanis önkéntes munkával eltűntették a firkákat. A megelőzésre is nagy gondot fordítanak a továbbiakban. Az önkormányzat ugyanis amellett, hogy finanszírozta az 50 ezer forintos anyag- és fuvarköltséget, megrendelte a vasútállomási térfigyelő rendszer tervezését, s vállalja annak kiépítését is.

A vasúttársaság a megújuló állomásoknál megerősíti a vasútőri járőrszolgálatot, és szorosabbra fűzi a kapcsolatot a polgárőr szervezetekkel is. Az utasok és a lakosok segítségét is kérik: aki graffizőket lát, szóljon a rendőrségnek.

Frissen mázolva

Megtudtuk: a graffitizés nem magyar sajátosság, a problémával világszerte küzdenek a vasúttársaságok. Hazánkban évente százmilliós kárt okoznak az önjelölt művészek. 2011-ben közel 45 ezer négyzetméternyi graffitit kellett eltávolítania a MÁV-nak.

Az épületek, vasúti kocsik külső vagy belső graffitis szennyezése rongálásnak, ezért bűncselekménynek számít. Aki ezzel próbálkozik egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, továbbá az elkövető köteles az okozott kárt kifizetni.

Kapcsolódó hírek