Gripenek Budapest felett, búcsúztatják az utolsó Puma pilótát

iho/repülés   ·   2021.01.22. 09:45

A kötelék a Duna fölött húz át és a "Missing Man" manőverrel tiszteleg temetése napján a nemrég elhunyt Frankó Endre emléke előtt.

Díszelgő repüléssel búcsúzunk 2021. január 23-án, szombaton a 97 esztendős korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótájától - adja hírül a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

A végső búcsú napján tervezetten 12:00 és 12:20 óra között Budapest térségében – elsősorban a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon - a Gripen kötelék áthúzása miatt megnövekedett hanghatásra kell számítani.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát, hangzik a közlemény.

A kecskeméti bázis Információi szerint a tervezetten háromgépes Gripen kötelék 11:30-kor száll fel. A Gripenek a Csepel-sziget északi csücskénél várakoznak a légtérben 12:10-12:19 között, majd a Duna fölött, mintegy 1000 láb - kb 300 méter magasan haladnak kötelékben egészen az Árpád-híd budai hídfőig (12:20), ahonnan északi irányba elhagyják a város légterét.

További értesülések szerint a Margit-sziget fölött, a pilóták a katonai repülés világában ismert "Missing Man"  manőverrel tisztelegnek, vagyis a formáció egyik gépe emelkedő fordulóval válik ki a kötelékből.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek