Gumibitumen-üzemet épít a Mol Zalaegerszegen

MTI   ·   2012.01.18. 14:47

Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol – közölte a társaság vezetése szerdán.

Tíz éve kezdték el a gumibitumen fejlesztését, amely a hagyományoshoz képest nem nyomvályúsodik, nem repedezik és nem képződnek benne kátyúk. A Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett terméket Magyarországon és a környező országokban szabadalmaztatták. A kísérleti gyártáshoz Zalaegerszegen, a Mol Zalai Finomító területén alakítanak ki 300 millió forintos beruházással egy üzemet.

Az évente ötezer tonna kapacitású részleg megépítéséhez – ahol várhatóan nyáron indul el a termelés – 128 millió forintos állami támogatást nyert el a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból. A kísérleti gyártókapacitás éves mennyisége hat méter szélességben nagyjából 130 kilométernyi útszakasz felső kopórétegének burkolására alkalmas.

Az Egyesült Államokban és dél-európai országokban évtizedek óta használják a gumibitument, amelyet csak a felhasználás helyén lehetett eddig előállítani. A magyar szabadalom fontos eleme, hogy kémiailag stabilizált keverékről van szó, amelyet a hagyományos módon szállítani is lehet.

Az új útburkolatot laboratóriumi kísérletekkel, próbagyártással és városi utaknál tesztelték. Egy zalaegerszegi utcában már 2004 óta, Veszprémben 2006 óta két utcában is, Gyálon pedig 2008-tól fed egy utcát a kísérleti burkolat. A tapasztalatok szerint élettartama kétszerese a hagyományos bitumenburkolatnak, kisebb a karbantartási igénye, de kiváló a vízelvezetési képessége is, nem keletkeznek rajta tócsák.

Kapcsolódó hírek