Gyászol a Fortepan, gyászol az Uvaterv, gyászolunk mi is

iho   ·   2015.03.13. 17:20
uvatervtuz0

Hatalmas összefogás van kialakulóban a jelek szerint, íme, újra a Fortepan Facebook-oldalát idézzük:

„Sokan jelentkeztek és ajánlottak segítséget a mentéshez, amit ezúton is köszönünk, és élünk a felajánlásokkal.

Tehát figyelem, felhívás és hírek:

Ami megmaradt... (fotók: Fortepan Facebook-oldala)

a helyzet a következő. Mostanáig ástuk a pernyét és a romokat és kihordtunk a pincéből mindent, ami menthetőnek tűnt. Nehéz megbecsülni, hogy mi is maradt meg, de biztos, hogy sokezer negatívkocka megmentésére van esély. A következő ötlettel szeretnénk előállni. Akinek van kedve és türelme, holnap reggel 9-11 között, az Uvaterv parkolójából elvihet egy-egy kartondoboznyi, vagy szemeteszsáknyi részben összeégett, és szinte biztosan eláztatott negatívot.

A feladat az lenne, hogy ki-ki otthon a fürdőkádban beáztatva, amennyire lehet letisztítsa a negatívokat, és megpróbálja megszárítani. Részletes »kezelési útmutatót« is írunk majd, ez most csak egy gyors hír.

Tehát aki szeretne részt venni a dologban, várjuk szeretettel a Budapest XI. Dombóvári út 17. sz alatt holnap reggel 9 és 11 között.

Info 70 6254 097

Tamási Miklós”

 

Korábban írtuk:

Hallottunk olvastunk róla mi is, ám akkor még nem gondoltuk, ez a Dombóvári úti tűz még borzasztóbb lesz, volt, mint azt előzetesen gondolni lehetett. Csütörtökön történt, ki is kellett üríteni a tíz emeletes irodaházat, hetven embernek el is kellett hagynia az épületet, mert az alagsorban tűz ütött ki.

Ám a Fortepan Facebook-oldalának egyik jegyzete okán még jobban összeszorult a szívünk. Szó szerint közöljük a bejegyzést:

„Kedves mind!

Pálinkás Zsolt most hívott, az Uvaterv garázsában áll a könnyeivel küszködve. Tegnap, egy elektromos zárlatnak köszönhetően az Uvaterv fotóarchívuma megsemmisült. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy ez a páratlan gyűjtemény megőrződjön és látható legyen. Hónapok óta válogattuk a negatívokat, a cég kérésére a helyszínen. Többeteknek említettem milyen áldatlan körülmények között, egy hetvenes években épült toronyépület szuterenjében, felhalmozott évtizedes kacatok között tárolják (vagyis tárolták) a negatívokat. Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét. Tegnap, egy óra alatt, megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervízállomások dokumentációjával. Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait.

Ennyi maradt oltás után. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mihadák Zoltán)

Ha kicsit gyorsabbak vagyunk és nem törekszünk alapos válogatásra, technikai felkészülésre, ha kicsit erőszakosabbak vagyunk és elhozzuk a filmeket, ha kicsit nagyobb a szerencsénk, ha...

Most nem tudom mi lesz, Zsolt a helyszínen próbálja menteni a menthetőt, az elégett dobozokból kép-részleteket kiemelve, az oltóvízben szétázott tasakokat valahogy konzerválva, de leginkább is elkeseredve, összetörve.

A magyar építészet-történet ötven éve, és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el egy nappal ezelőtt.

Iszonyatos dühöt érzek.

Tanulság, mert kell legyen. 1. örülök, hogy a cég 1965 utáni történetének egy részét már digitalizáltuk és még ha csak töredékes formában is, de látható lesz a Fortepanon. 2. Nem tudok mást mondani, mint hogy digitalizálni és megosztani kell minden fotókincset. Közgyűjteményeknek, magánszemélyeknek és intézményeknek, mindenkinek, aki történeti értékű fotográfiákat gondoz, vagy örökölt meg. És mi ebben szívesen segítünk.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek