Gyorshír: sikeres űrugrás utasokkal!

iho/repülés   ·   2021.07.11. 18:05
vss--unity-captive-carry-2

15 perc önálló repülés, néhány perc súlytalanság, sima visszatérés.

A Virgin Galactic SpaceShipTwo típusú,  Unity 22 nevű szerkezete az anyagép középszárnya alá függesztve emelkedett fel az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről, majd mintegy 15 ezer méter magasan levált és saját rakétahajtóművével emelkedett több, mint 80 kilométer magasra.

A gép, defélzuetén két pilóta és négy utas, néhány perces űrben tartózkodás után siklásban tért vissza a földre, az önálló repült idő 15 perc volt. Az első utasok egyike, a Virgin Galactic vezetője, Richard Branson, a vállakozás tulajdonosa volt, az első kommentár Chris Hadfield űrhajós részéről hangzott el, aki szerint a mai kísérlet valóban megnyitotta az utat az űrturizmus előtt.

Részletes beszámoló és értékelés később!   

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.