Ha nem indul a vonat

Melles Kristóf   ·   2011.08.23. 08:00
00

A szerző meglepetve észlelte, hogy a „kisvasút” peronja mellett nem áll semmi. A helyszín Elmshorn, Hamburg elővárosa. Remélte, hogy jó helyen jött ki az aluljáróból, amely nem tett rá jó benyomást: eldobált szemét, üvöltöző részegek délután fél hatkor. Csalódnia kellett: a másik oldalon kellett volna kijönnie, így tett, és megtalálta Mercedes Citaróját az ígért helyen. Sajnos ebben nem segítette őt az a vonat, amelyről leszállt – nem hívták fel figyelmét a pótlásra, pedig az előző megállóban, Heideban így tettek, de a DB állomási utastájékoztatása is süket volt, képileg pedig csak annyit tudott, hogy sztrájk van. A bál márpedig július 21-e óta tart, mert a Gewerkschaft der Lokführer (GDL – a mozdonyvezetők szakszervezete) szeretne kollektív szerződést a magánvasutaknál alkalmazásban álló tagjainak (is). Több céggel sikeres megállapodást kötöttek már, de ezt az AKN-nel, és a résztulajdonában lévő SHB-val még nem sikerült elérni.

A fővonalakon (A1, A2) így marad a ritkítás, de a mellékvonalnak tekinthető A3-on busszal pótolják a vonatokat. Az AKN adatai szerint ugyanis nem mindenki sztrájkol (negyvenhárman követik a felhívást), és a bevethető mozdonyvezetőket (250-en maradnak így körülbelül) igyekeznek egy vonalra csoportosítani.

A vonatpótlást vonatra szállás követte, hiszen nem lehet elmenni egy olyan érték mellett, amelyet csak három vállalat üzemeltet: a VT-2 motorvonatok csak Graz, Frankfurt/Main és Hamburg környékén brummognak.

Tipikus AKN peron. A piros szín dominál, de a monitor kedvezőtlen adatot közöl: nem megy a vonat<br>A képre kattintva fotógalériánkat tekinthetik meg

Kapcsolódó hírek