Hableány-tragédia: közel kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg

MTI/iho   ·   2024.02.28. 18:00
5ba4e-01_hableany_hajobaleset190611_mti_monusmarton_w800

Összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a 2019. május 29-én Budapesten történt dunai hajóbaleset áldozatainak és hozzátartozóinak szerdán kihirdetett, elsőfokú döntésében a Fővárosi Törvényszék.

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintett voltak a Hableány turistahajó balesetében.

„A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást” hetvennyolc felperes indította.

A bíróság – a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva – úgy ítélte meg, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát.

A keresetlevél szerint a felperesek összesen négymilliárd forint sérelemdíj megfizetését kérték, a bíróság ebből 1 milliárd 827 millió forintot ítélt meg. Az egyénre szabott összegeket alapvetően a rokonsági fokok alapján határozták meg. A legalacsonyabb összeg hérommillió, míg a legmagasabb nyolcvanmillió forint volt felperesenként.

Négy hozzátartozó keresetét a bíróság a távoli rokonság miatt és a jogilag releváns sérelem hiányában elutasította.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. A feleknek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított tizenöt napon belül van lehetőségük fellebbezésre.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A Hableányon harmincöten utaztak, harminchérom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az eljárás adatai szerint a két alperes a katasztrófát okozó Viking Sigyn nevű szállodahajó tulajdonosa, a norvég Viking River Cruises AG., valamint a Margit hídnál elsüllyedt Hableány üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft.

Tavaly szeptemberben a büntetőperben a Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon, nem jogerősen öt év hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek