Hajó helyett a bringát választjuk

iho/hajózás   ·   2011.09.17. 09:28
kiskep

Az önkormányzati tulajdonban lévő balatoni hajózási társaság augusztus végéig összesített adatai szerint a közelmúltban véget ért szezonban összesen 580 200-an utaztak a társaság hajóin, ami 99,6 százaléka az egy évvel korábbi adatnak. Ezen belül a menetrend szerinti hajójáratokon 99,8, a program- és sétahajókon 98,9 százalékát sikerült elérni a tavalyi utaslétszámnak. A szántód–tihanyrévi kompon 750 700 utast szállítottak, 3,4 százalékkal többet, mint tavaly. A négy átkelőhajó (Baross Gábor – a legfiatalabb, egyben a legnagyobb, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Kisfaludy Sándor – a legidősebb, középső hidas komp idén ötvenéves) 221 200 autót, ami 3,3 százalékkal, és 36 300 kerékpárt, ami 18,3 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat. Utóbbi is jelzi, tovább tart a balatoni bringaturizmus négy-öt éve tartó fellendülése.
A társaság boglári kempingjében 13 542 vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ez a tavalyi adatoknál öt százalékkal kevesebb. A szemesi kempingben viszont 12 299 volt a vendégéjszakák száma, a korábbi adatoknál 2,9 százalékkal több. A társaság az idén többféle akcióval csalogatta a vendégeket siófoki szállodájába, ahol 4985 vendégéjszakát számláltak augusztus végéig, ami 119,1 százalékkal múlja felül az elmúlt év hasonló adatát. A bevétel növekedése azonban ennél szerényebben alakult az akciók miatt.
Hét-nyolc százalékkal növelte ugyanakkor a bevételét a vitorláskikötői üzletág. A kikötők kapacitáskihasználtsága átlagosan 90 százalékos, ami a tó déli partján több esetben teljes százalékos telítettséget jelenti.
Az idei üzletmenet magyarázata: bár a szezonban benne volt a lehetőség, hogy érdemben javuljanak a forgalmi adatok, de a főszezonban több hétig tartó hideg, szeles időjárás olyan kiesést okozott, ami miatt átlagosan csak a tavalyi eredményeket sikerült megismételni. (Az elmúlt évben viszont a hajózási társaság az utóbbi évtizedek leggyengébb évét zárta, elsősorban a nagy rendezvények elmaradását is okozó nagy viharok miatt.) Az augusztus végéig kitartó meleg már nem változtatott a helyzeten, viszont a szeptemberi utószezonban eddig hat-nyolc százalékkal is többen utaztak a társaság hajóin, mint egy évvel korábban.
A Balatonon október 2-ig tart a hajózási szezon. A folytatódó jó idő vagy egyéb igény esetén indítanak további járatokat hétvégenként, amelyről a társaság honlapján (www.balatonihajozas.hu) lehet informálódni. Indulnak hajók majd a nagyobb őszi balatoni rendezvényekre, így a tihanyi gardafesztiválra, valamint a szigligeti fogasfesztiválra is.

A Kelén motoros araszol a siófoki kikötőbe<br> (fotó: iho)

Kapcsolódó hírek