Hajógyári munkások tüntettek és sztrájkolnak Zágrábban

MTI/iho   ·   2018.08.27. 16:08
uljanik0

Az Uljanik csoport – amelyhez a két gyár tartozik – munkásai múlt szerda óta sztrájkolnak: elégedetlenek és a vezetést okolják a két hajógyár fizetésképtelenségért, valamint a kormánytól várnak segítséget. A vállalatnak 4500 dolgozója van, közülük ezren szervezetten, buszokkal utaztak hétfőn reggel a horvát fővárosba. A tömeg a Zágráb főteréről indult gyalog a kormányépület elé, ahol addig tartózkodtak, amíg a kormánnyal folytak a tárgyalások.

A szakszervezet vezetőit Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Darko Horvat gazdasági miniszter fogadta. A tárcavezető ezt követően a sajtónak úgy nyilatkozott: mindent megtesznek, ami módjukban áll, hogy a hét végéig megoldást találjanak az elmaradt bérek kifizetésére. Sajtóhírek szerint a kormány a kereskedelmi bankokkal folytat tárgyalásokat további hitelek felvételére.

Az Uljanik gyár Pólában

Leszögezte: meg akarják tartani a hajógyárat Pólán és Fiumében, de más szerkezetben, hogy nyereségesen tudjanak működni. A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják. A horvát hajógyárak ennek ellenére továbbra is likviditási problémákkal küzdenek. A horvát kormány a pénzügyi problémákról értesítette az Európai Bizottságot (EB), és most a testület hozzájárulását várja a szerkezetátalakításhoz, a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében. Horvátország még 2012-ben megállapodott az EB-vel a hajógyárak szanálásáról. Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával.

Zágráb a hajógyárak támogatására 30,6 milliárd kunát (1320 milliárd forint) költött eddig. A kormány januárban az EB belegyezésével újabb 96 millió euró (30 milliárd forint) hitelre vállalt garanciát az Uljanik csoport részére, összesen pedig 600 millió euró (193 milliárd forint) értékben vállalt kezességet a csoport különböző hiteleire. Az Uljanik csoport 2018 első hat hónapjában 364,8 millió kuna (15,7 milliárd forint) veszteséggel zárt, ami háromszor több, mint egy évvel korábban volt. A csoport bevétele 44 százalékkal csökkent, 838,2 millió kunára.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek