Hajóroncs a tizenhetedik századból

MTI   ·   2012.05.16. 08:31

A XVII. században elsüllyedt hadihajó roncsát találták meg a Németországot Dániától elválasztó Fehrman-szorosban. A huszonöt méter mélyen nyugvó hajótestre a dániai Lolland- és németországi Fehmarn-szigetet összekötő híd építése előtti régészeti kutatások során bukkantak rá 2010 nyarán, de a búvárok csak idén április 30-án, a híd nyomvonalának kijelölése után kezdhették meg a kutatást – mondta el Jorgen Dencker, a program igazgatója. Mivel a 35 méter hosszú hajót túlságosan költséges lenne a felszínre hozni, a búvároknak három hetük van rá, hogy biztosítsák a lelet védelmét a nagy hajók horgonyától és tőkesúlyától.

A hajót egyelőre nem azonosították, de Dencker szerint elképzelhető, hogy a hajó 1645-ben süllyedt el a svéd és holland, illetve a dán flotta tengeri csatája során. A hajón mintegy 250 katona utazhatott, akiknek mind voltak személyes holmijai, így a búvárok számos tárgyat, konyhaeszközöket, cserépedényeket, szövetdarabokat, ágyúkat és lövedékeket találtak a hajó feltárása során.

A régészek egy másik hajóroncsot is felfedeztek a Dániát Németországgal összekötő híd építése közben, amiről úgy vélik, hogy dán hajó lehetett. Dencker szerint a tengeri csatában két hajó süllyedt el, egy dán és egy holland, ezért feltételezik, hogy a 2010-ben talált hajó holland volt.

Kapcsolódó hírek