Hajóroncsok fenyegetik Nigéria partjait

MTI   ·   2011.11.09. 09:10

Lagos Alpha Beach nevű tengerparti városrészének problémái nagyjából egy éve kezdődtek, amikor egy uszály sodródott a part közelébe. Azóta – amint mondják – a tenger havonta mintegy húsz métert hódít el a szárazföldből.

„A hajó olyan szilárd tömeg, amelynek nem volna szabad ott lennie, így útjában áll a természetes áramlatnak, és megakadályozza az üledékképződést. De ami még ennél is rosszabb, örvénylő áramlást okoz, amely keletkezése pillanatától a partot »eszi«” – magyarázta a BBC brit közszolgálati médiumnak Desmond Majek, a Nigériai Környezetvédelmi Alap szakembere.

Utak és épületek omlottak bele az egyre beljebb húzódó tengerbe. Április óta a helyi muszlim közösség kénytelen hevenyészett sátorban imádkozni. „A mecset már a tengeré. A víz jött, és elvitte. Három óra alatt minden összeomlott” – számolt be Banuso Sharmusideen imám.

Más tengerparti épületekből sem maradt sokkal több, mint néhány kupac törmelék. A parttól pár méterre fekvő házak lakói folyamatos pánikban élnek.

Katasztrófaövezet

„Ez rémisztő. Éjszaka gyakorlatilag nem alszunk, mert azon rágjuk magunkat, hogy a víz bármelyik pillanatban megérkezhet” – panaszolta Bode Ajakaye otthonában, amelyet feleségével együtt nyugdíjas éveikre vásároltak.

„A víz minden másodperccel közelebb kúszik hozzánk – tette hozzá felesége, Ladi szomorúan rázva a fejét. – Minden kókuszpálma a tengerbe dőlt. A Nimasához (Nigériai Tengerészeti és Tengerbiztonsági Hivatal) fordultunk, hogy távolítsák el a roncsot, és reméljük, a part akkor visszatér.”

Sokan a Nimasát hibáztatják a hajóroncsok nagy száma miatt, mivel ez a szervezet felelős az ország vizein közlekedő járművek minőségéért, és intézkednie kellene a megfeneklett roncsok kiemelése érdekében. A hivatal vezetője, Patrick Agpobolokemi szerint már számba vették a part menti hajókat.

„A hajók többségének nincs tulajdonosa, a part menti vízterületek pedig külföldiek kezében vannak, akik semmibe veszik a törvényeinket. A szabályok szerint járunk el, hogy eltávolíthassuk a roncsokat, és lassan ennek a folyamatnak az utolsó szakaszához érünk” – állította.

Fájdalmasan lassú

A tengerészeti törvények szerint az elszállítás felelőssége a hajók tulajdonosait terheli. Ugyanakkor számos megfeneklett roncsot fillérekért vásároltak meg hajózásra szinte alkalmatlan állapotban, hogy az ország egykor virágzó olajiparában használják őket. Annak válságakor pedig egyszerűen a sorsukra hagyták a járműveket.

„A fő probléma, hogy amikor egy hajó kisodródik, akkor belekerül egy bizonyos időbe, mire a kormány közbelép, mivel el akarják kerülni a vitákat. Felszólítják a tulajdonosokat, hogy távolítsák el a roncsot. Mire a kormány valóban beavatkozik, addigra a hajó már annyira megfeneklik, hogy sokkal nehezebb elmozdítani” – vázolta Kunle Akinde, egy kotróvállalat alkalmazottja.

Akinde a lagosi kormány alvállalkozójaként már öt hajótól szabadította meg az ország felségvizeit. Ez azonban borzasztóan lassú folyamat: minden egyes roncs teljes szétszerelése hat hónapnyi, rendkívül veszélyes körülmények között végzett munkát igényel.

Az Alpha Beachnél megfeneklett jármű kiemelését pedig elhalasztották a túl magas dagály miatt.

Vannak más okok is

Ellentétben a helyiekkel, nem mindenki olyan biztos abban, hogy a problémát kizárólag a roncsok okozzák. A globális felmelegedést és az emelkedő tengerszintet is a kiváltó okok közé sorolják.

„Alpha Beachnél a part erózióját az óceán hullámzása okozza. Ha elég gyorsan cselekszünk, akkor életeket és értékeket menthetünk. Ehhez azonban szövetségi segítségre van szükség” – mondta Segun Oniru herceg, Lagos állam kormányzatának képviselője.

Júliusban Goodluck Jonathan nigériai elnök felkereste Alpha Beachet, hogy saját szemével győződjön meg a pusztulás mértékéről, majd ígéretet tett, hogy a kormány komolyan veszi az ügyet.

Oniru alvállalkozókat alkalmazott, hogy távolítsák el a roncsokat, ezen felül pedig védőfal építését szorgalmazza. Ám egy efféle beruházás költségei hatalmasak, a kormány malmai pedig lassan őrölnek.

Akár a roncsok, akár az óceán változása, akár mindkettő okozza is az eróziót, mire a döntés megszületik, addigra Alpha Beachet elnyelhetik a tenger hullámai.

Kapcsolódó hírek