Halad a szekér, az Airbus idei négyszázadik repülőgépét is átadta a megrendelőnek

iho/repülés   ·   2024.08.06. 15:30
A JAL A350-ese a Hanedán

Júliusban a repülőgépgyártó hetvenhét gépet szállított le, idén összesen pedig már négyszázat, ám a megrendelések elmaradnak a múlt éviektől.

Mozgalmas júliust zárt az Airbus. A múlt hónapban az európai gyártó hetvenhét repülőgépet adott át, összesen negyven megrendelőnek. Az Airbusnak a megrendeléseket illetően is viszonylag erős hónapja volt, a légitársaságok ötvenkilenc gépet jegyeztettek elő, többségüket a Farnborough Airshow-n. A Boeing látványos nehézségei közepette az Airbus üzletmenete stabil, és hamarosan szolgálatba áll az első A321XLR az Iberiánál.

A legnagyobb megrendelés egyébként a Japan Airlinestól ​​érkezett, a havi megrendelések több mint fele: a JAL-lel kötött üzlet húsz A350-esről, valamint tizenegy A321neóról szól. A Virgin Atlantic Airways hét A330-900-ast (A330neo) rendelt, amivel a teljes A330neo flottája tizenkilenc gépre nő. Egy meg nem nevezett ügyfél tizenöt A321neóra jelentette be igényét, a Berniq Airways pedig hat A320neóra. Az év legnagyobb megrendelése ugyanakkor még korábban az American Airlinestól ​​futott be, az amerikai óriás nyolcvanöt A321neóra tart igényt.

Amint arra utaltunk, az európai gyártónak nincsenek olyan nehézségei, mint a Boeingnek. Ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartják Toulouse-ban, hogy a 2024. első félévében mindössze 327 megrendelésről számolhattak be, szemben a 2023 azonos időszakában elért 1044-gyel.

Képünkön: a JAL egyik A350-1000 túpusú repülőgépe a Haneda légkikötő betonján

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek