Hamarosan elindul az új győri utastájékoztatási rendszer

iho/közút   ·   2011.11.24. 14:00

Budapest után Győrben is a 21. századi követelményeknek megfelelővé tették az autóbuszos közösségi közlekedést azzal az Európai Uniós támogatással megvalósuló komplex utastájékoztatási rendszerrel, amelynek tesztüzeme a napokban kezdődött el a kisalföldi megyeszékhelyen.

Az elmúlt időszakban 112 helyi járatú autóbuszt tettek alkalmassá a szakemberek az „intelligens” utastájékoztatás működésére Győrben. A járatokba GPS alapon működő fedélzeti számítógép került, így a központ mindig tudja, merre haladnak. A fedélzeten utazók tájékoztatást kapnak a következő megállóról, átszállási lehetőségről. A kereszteződésbe érkező buszok a jelzőlámpáknál szükség esetén plusz zöld időt kapnak. Az informatikai rendszer kiépítésével az utazóközönség interneten és mobiltelefonon is azonnal értesülhet a járműveket érintő változásokról. Huszonnégy megállóba kerültek úgynevezett totemoszlopok, azaz megállóhelyi digitális információs táblák, amelyek a járművek mindenkori földrajzi helyzete és sebessége alapján kijelzik a járatszámot, a célállomást és a következő jármű várható érkezési idejét. A funkció megvalósításához szükséges terepi eszközök olykor szélsőséges hőmérsékleteknek is ki vannak téve. Ezért az elektronikus eszközök –25 és +70 C-fok tárolási hőmérsékletet is meghibásodás nélkül képesek elviselni, továbbá –10 és +50 C-fok közötti tartományban is megbízhatóan működnek. Az oszlopok tervezésénél nemcsak a szélsőséges időjárási viszonyokra, hanem a vandálokra is gondoltak. A talapzati rész ütés- és rúgásálló anyagokból készült. A kijelzőtáblák egy kétoldalas vitrinben vannak egyoldalas táblaelhelyezéssel. A vitrin üvege csillogásmentes biztonsági üveg.

Működésre kész a 20 éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automata is, ezeket a készülékeket a vakok és gyengénlátók is tudják használni, így mondhatjuk, hogy a győri megállók infokommunikációs akadálymentesítése is megvalósult.

A totemoszlopok, az autóbuszok és az öt közlekedési csomópontban lehetséges „zöldútkérés” éles tesztüzeme a napokban elkezdődött és várhatóan december elejéig tart.

A projektről

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. által megvalósuló, „Győr Megyei Jogú Város közösségi autóbusz-közlekedésének átalakítása” című projekt teljes költségvetése 563 millió forint, amelyből a nyertes konzorcium 56 millió forint saját erőt biztosít az NYDOP-3.2.1/B támogatási konstrukcióban megvalósuló fejlesztéshez.

A projekt két részre különül: a korszerű utastájékoztató rendszer kiépítését a Synergon Rendszeringetrátor Kft. végzi, míg a jegykiadó automaták telepítését a Systrans Rendszerintegrátor Kft. A rendszerrel Győr olyan nyugat-európai nagyvárosokhoz csatlakozik, mint London, Párizs vagy Graz. A tömegközlekedés modernizálása az autók számának folyamatos növekedése miatt indokolt, megbízhatóbb, kényelmesebb autóbusz-közlekedéssel megállítható a tömegközlekedést használók számának csökkenése, illetve jó esetben megfordítható ez a tendencia.

Kapcsolódó hírek