Hamarosan elkészül a világ legnagyobb jégtörője

iho/hajózás   ·   2016.06.25. 08:45
400px_arktika

Elkészült a világ legnagyobb és legerősebb jégtörőjének hajóteste: az avatóünnepségen számos prominens személy, többek között a Roszatom-elnök Szergej Kirijenko, az orosz United Shipbuilding Corporation elnöke, Alekszej Rakmanov, valamint az állami sarkköri akadémia elnöke, Artur Csilingarov is részt vett. A Roszatom első embere elmondta, a várhatóan 2017 végén a Roszatomflothoz kerülő Arktika létrehozása minden szempontból győzelemnek számít. A hajóval alapjaiban új lehetőségek nyílnak meg Oroszországnak az ország védelmi erőinek fenntartása, valamint az egész éves sarkkörön túli hajózás terén. Kirijenko szerint az Arktikának köszönhetően gazdasági fejlődés következhet be az Oroszország és az egész világ számára kiemelt fontosságú régióban.

A jelenleg még csak hajótestként létező Arktika 2017-től a legnagyobb atommeghajtású jégtörőnek számít majd (forrás: Youtube)

A 173 méter hosszú, 34 méter magas, atommeghajtású Arktika hajógerincét 2013 novemberében fektették le Szentpétervár balti-tengeri kikötőjében. A 22220-as projektszámon nyilvántartott hajó megépítését 122 milliárd rubelre, körülbelül 1,9 milliárd dollárra becsülték. A gyártó a munkálatok során olyan technológiát és szaktudást alkalmazott, melyet még soha sem használtak atommeghajtású hajó építésénél. A hajó változtatható úszóképessége lehetővé teszi majd a segítő hajókonvojok számára az úszó jégtáblák között és a befagyott folyótorkolatokban történő mozgást. Az Artika két víztisztítója egyenként hetven tonna vizet tud feldolgozni.

A szentpétervári gyártóegység eddig körülbelül tízezer tonnányi fémszerkezetet rakott össze. Az előzetes szerelőegység a hajóosztály első tagját képviselő Arktika felépítményeit, valamint a Szibir több részegységét építi jelenleg, valamint hamarosan nekikezd az Ural keretelemeinek is. Az Arktika Ritm-200-as atomreaktora a Moszkvához közeli Podolszkból érkezik még ebben a hónapban – jelenti a Tass.ru.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek