Harminc új villamos kerestetik Kassán

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.03.02. 09:00
Vili

A Kassai Közlekedési Vállalat tíz plusz húsz kétirányú alcsonypadlós villamos beszerzésére írt ki versenypályázatot.

A szerződés értelmében első körben tíz kétirányú villamos kerülne a kelet-szlovákiai nagyvárosba, további húszat pedig utólagosan hívhatna le a Kassai Közlekedési Vállalat. A versenypályázat feltételei alapján kiderül, hogy kétirányú, teljes mértékben alacsonypadlós villamosok beszerzését tervezik, amelyek összesen 230 utas befogadására alkalmasak, a járművek hossza 29 és 32 méter közötti lehet, a forgóvázak mindegyike hajtott kell, hogy legyen. Az akadálymentesített villamosokban légkondi, kamerarendszer is lesz, az ajtók száma legalább öt, amelyből három duplaszárnyas kell, hogy legyen (legalább 1300 miliméter). A versenypályázaton három fő feltétel határozza meg a győztes gyártót:

  • hatvan százalékban az ár dönt,
  • tizenöt százalékban a karbantartási feltételek,
  • valamint huszonöt százalékban a műszaki tulajdonságok döntenek (befogadóképesség, tengelyterhelés, a fixen beépített ülések száma vagy éppen az utastér közepén húzódó folyosó szélessége).

Az érdeklődők 2021. április 14-éig tehetik meg ajánlataikat, s a szerződés aláírását követő 22 hónapon belül le kell szállítani az első új villamost. A projekt beruházását részben uniós támogatásokból fedeznék. Az új villamosok érkezésével fokozatosan kivonhatják a kassai forgalomból a KT8D5 és T6A5 típusú villamosokat. A KT8D5-ösből Kassán összesen tizenkilenc van forgalomban, ebből nyolcat KT8D5R.N2 típusúra moderrnizáltak 2003 és 2009 között (középen alacsonypadlós résszel). A T6A5-ösökből pedig összesen huszonkilenc van még Kassán. 

Kassán legutóbb 2017-ben vettek át új villamost, akkor a Pragoimex által gyártott Vario LF2+ típusból kapták meg sorozatban az utolsó negyvenhatodik ilyen villamost. Ezzel a beszerzéssel valójában a T3-asokat váltották ki. A jelenlegi versenypályázat feltételei egyesek szerint kísértetiesen hasonlítanak a Brünnben futó pályázati kritériumokhoz, amelyet a cseh Škoda Transportation nyert a 45T modellel (nyitóképünkön a látványterve).   

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek