Hat évet kapott a Seremetyevón 2019-ben kigyulladt Superjet pilótája

MTI/iho   ·   2023.06.21. 15:00
Aeroflot_Flight_1492

A szerencsétlenségben a gépen tartózkodó hetvennyolc emberből – utasból és személyzetből – negyvenegyen vesztették életüket.

Hatévi börtönbüntetésre ítélte a moszkvai régióban lévő Himki város bírósága annak az SSJ-100-as Szuhoj Superjet utasszállítónak a parancsnokát, amely 2019-ben kényszerleszállás közben kigyulladt Moszkva seremetyevói repülőterén.

Gyenyisz Jevdokimovot a bíróság a közlekedésbiztonsági szabályok több ember halálát okozó megsértésében találta bűnösnek, emellett eleget adott két sértett egyenként másfélmillió rubeles (mintegy hatmillió forintos) követelésének. A pilótát további három évre eltiltották a repülőgépvezetéstől.

Jevdokimov jogi képviselője közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Az Aeroflot SU-1492-es Moszkva–Murmanszk járata 2019. május 5-én este kényszerleszállást hajtott végre a seremetyevói reptéren, ahol a leszállópályán kigyulladt. A balesetben negyvenegyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a gép parancsnoka nem tartotta be a leszállásra vonatkozó előírásokat; a nagy mozgási energia és a kilebegtetés nélküli, meredeknek tűnő süllyedésnek köszönhetően a gép visszapattant a betonról, majd rövid repülést követően keményen a talajnak csapódott, s ekkor törtek ki a főfutóművek, illetve sérültek meg az üzemanyag-tartályok. Ezt a gép azonnali kigyulladása követte, s így a gép már nagy lángokkal égve állt meg a pálya melletti füves területre kicsúszva.

Jevdokimov védői rámutattak, hogy a repülőgépbe mintegy 2700 méteres magasságban villám csapott, ami súlyos zavart okozott a berendezések működésében, ennek egy része nem állt helyre, kézi vezérlésre volt szükség. A személyzet úgy döntött, hogy visszatér az indulási repülőtérre. A levegőben nem volt biztonságos leereszteni az üzemanyagot, ezért az utasszállító a leszálláshoz engedélyezettnél nagyobb súllyal landolt. A védelem szerint a második leválást követően a futómű merevítőinek le kellett volna válniuk a gépről, ám ez nem történt meg, ehelyett átszakították az üzemanyagtartály falát, üzemanyag-szivárgás keletkezett, ez a repülőgép kigyulladásához vezetett.

(fotó: Wikipédia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek