Hatalmas siker a Start Európa

iho/vasút   ·   2021.07.24. 18:00
00_railjet

Több, mint egy éve, 2020. július 1-jén kezdődött a nagy sikerű Start Ausztria nemzetközi vonatjegyek értékesítése a nemzetközi pénztárak mellett a MÁV applikációban. Ez csak az első lépése volt a nemzetközi ajánlatrendszer átalakításának, októberétől Szlovákia és Csehország, majd a decemberi menetrendváltástól Start Európa márkanéven Németország, Románia, Lengyelország és Svájc is bekerült az úticélok közé, és a megújult Elvira felületen is elérhetővé váltak ezek a jegyek. A folyamat nem állt meg, idén június közepétől már Horvátországba és Szlovéniába is lehet ilyen jegyeket váltani.

A Start Európa ajánlat lehetővé teszi az európai vasutaknál bevált többszintű árazás alkalmazását, valamint azt, hogy a legkedvezőbb árú menetjegyek ne csak Budapesttől a közvetlenül elérhető nagyvárosokba, hanem a vidéki állomásoktól szinte bármelyik külföldi célállomásra is megválthatók legyenek.

Tavalyi bevezetése óta a legnépszerűbb útirány Budapest–Bécs viszonylat, több mint 39 ezren vásároltak Start jegyet rá. Népszerű még

  • a Győr–Bécs,
  • a Budapest–München,
  • a Budapest–Salzburg,
  • a Budapest–Prága,
  • a Budapest–Pozsony,
  • a Budapest–Linz,
  • a Budapest–Berlin,
  • a Budapest–Csíkszereda és
  • a Tatabánya–Bécs

útvonal.

Másik vonzereje a Start Európa ajánlatoknak a gyermekeknek nyújtott nagyarányú kedvezmény. Míg korábban a legkedvezőbb árú jegyekre nem volt, vagy csak ötven százalék volt az engedmény, addig a legtöbb Start Európa ajánlatnál a viszonylattól függetlenül csak öt eurót kell fizetni a gyermekek utazásáért.

A Start Ausztria ajánlattal egyidőben elindított nemzetközi mobilappos jegyértékesítés a vártnál is nagyobb sikert ért el. A koronavírus-járvány időszakában az utasoknak fontossá vált a személyes kontaktus nélküli jegyvásárlás és jegyellenőrzés. A tavaly decemberben megújult internetes jegykiadásnak köszönhetően, már az otthon nyomtatott nemzetközi jegyek is könnyen elérhetők. Ez óriási áttörést jelent, az online értékesítési csatornák aránya a korábbi tíz százalékról harminc százalék fölé emelkedett, sőt Ausztria esetén ez az arány ötven százalék feletti szintet ért el.

Egy év alatt 143 ezer Start menetjegyet értékesített a vasúttársaság 169 ezer utasnak. Ebből közel 53 ezer utas a MÁV alkalmazásban, körülbelül 28 ezer utas a honlapon vásárolta meg a menetjegyét. Az ajánlatokból nagyjából 1,6 millió euró menetdíjbevétel keletkezett. Az online csatornákon vásárolt menetjegyekkel az utasok összesen 28 millió kilométert tettek meg, ami hétszáz Föld körüli utazásnak felel meg.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek