Hazahoznák a norvégok Amundsen hajóját

iho/hajózás   ·   2012.03.15. 16:15

Roald Amundsen egykori hajója, amellyel a 20. század elején a Déli-sarkig, majd az Északnyugati átjáróig jutott a norvég felfedező, jelenleg egy kanadai település mellett fekszik hullámsírjában. A hajó élettörténete messze nem olyan dicsőséges, mint gondolnánk. Az 1916-ban épített tengerjárót ugyanis 1925-ben eladta Amundsen, hogy rendezni tudja adósságait. Így került a Maud a kanadai Hudson’s Bay társaság birtokába, majd öt évvel az adás-vétel után Cambridge Bay kikötőjénél elsüllyedt.

Csaknem száz évvel megépítése után Norvégia most visszaköveteli Kanadától a roncsot – írja a Magyar Nemzet Online. Asker városának (itt építették a Maudot) képviselői 1990-ben jelképes egydolláros árért már meg is vásárolták a hajót a Hudson’s Baytől, most pedig azzal a kéréssel fordultak az ottawai kormányzathoz, hogy hazaszállíthassák az értékes műemléket.

Amundsen elsőként érte el hajójával az Északnyugati átjárót, anyagi gondjai miatt azonban később mégis el kellett adnia a Maudot <br>(fotók: Wikipedia)

A jobb sorsra érdemes műemlék folyamatosan pusztul, konzerválásához szárazföldre kellene szállítani

Kanada azonban vonakodik megadni az engedélyeket, mivel Campridge Bayben ma már turistalátványosságnak számít a vízből kiálló roncs. Az örökségvédelmi hivatal egy decemberi előterjesztésében a nemzet számára fontos tárgyként jelölte meg Amundsen hajóját.

Norvégia szerint amennyiben a Maud még sokáig hullámsírjában fog vesztegelni, az idő és a tengervíz végleg megsemmisítheti a közlekedéstörténeti emléket.

Kapcsolódó hírek