Helikopter kocsmában, kis Spit hason, elégett tűzoltógép – videók!

iho   ·   2015.07.20. 16:15
gorog_cl215cim

Az első két felvétel Írországban készült. Egy Dublintól 110 kilométerre fekvő városka kocsmájának hátsó traktusára próbált leszállni a Gazelle helikopter. A pilóta kétszer is nekifogott a műveletnek, amelyet nemcsak a szűk hely, hanem az erős szél is nehezített. Úgy tűnt, hogy másodszorra sikerül leszállni, ráadásul valaki a próbálkozás előtt még eltávolított egy-két útban lévő tárgyat a tervezett leszállóhelyről. De amikor a gép a csatornával párhuzamosan már csaknem földet ért, talán egy erős szélroham, talán más probléma miatt a Gazelle elforgott és a burkolt Fenestron-farokrotor beleütközött a falba.

A csatorna túloldaláról készült felvétel még pontosabban mutatja a baleset lefolyását. A helikopter pilótája egyébként nem sérült meg, és az a két vendég sem, akik az épületben kellemetlen közelségben voltak a falnak csapódó farokrotorhoz. A Gazelle pilótáját ugyanakkor egy nappal később Dublin repülőterén őrizetbe vették, és eljárás indult ellene veszélyeztetés vádjával.

Ugyancsak drámai felvételek egy repülőbemutató különleges bár nem kívánt produkciójáról. A hét végi angliai repülőnapok egyikén, Sibson repülőterén egy ott üzemeltetett Spitfire-replika repült bemutatót, a gép az eredeti vadász 80 százalékos méretű hasonmása, természetesen nem a Merlin vagy Griffon motorral, a szemből készült felvételek inkább fekvőhengeres Lycomingra vagy Continentalra utalnak. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a pilóta jelentette, nem tudja kibocsátani a futóját. A gép húsz percen át fogyasztotta az üzemanyagot, majd mintaszerű hasraszállást mutatott be a reptér füves részén, az első hírek szerint a sárkányszerkezet nem sérült, a légcsavar természetesen igen, és az is kérdés még, hogy a manőver közben mennyire károsodott a motor.

Ismét elérkezett az erdőtüzek évadja óceánon innen és túl. Az erdőtüzek oltásában, a nehezen megközelíthető tűzfészkek semlegesítésében a tűzoltó repülőgépek a leghasznosabb eszközök. Ugyanakkor a tűzoltás a repülés egyik legveszélyesebb ága. Görögországban egy Canadair CL-215-ös tűzoltógép a Neapolitól keletre zajló oltás közben, nem részletezett műszaki okok miatt, kénytelen volt kényszerleszállni, vagyis nem érte el sem a repülőteret, sem a legközelebbi vízfelszínt, ahol landolhatott volna.

A kényszerleszállt tűzoltógép

Lapértesülések szerint a CL-215-ösnek már a víz kivetése sem sikerült, és csak métereken múlt, hogy nem a fák közé csapódott, ami a pilótákra nézve súlyosabb következményekkel járt volna. A személyzet tagjai saját lábukon tudták elhagyni a gépet, azonban a magatehetetlen CL-215-ös kisvártatva maga is az odaérkező tűz martaléka lett.

A földetért CL-215-ös mögött közeledik a tűz

Nagy hír viszont a régi repülőgépek kedvelőinek, hogy ismét munkába állt a világ egyik legnagyobb, de mindenképp legpatinásabb tűzoltója, a Martin Mars. A negyvenes években Csendes-óceáni csapatszállításra tervezett gigantikus amfibiából összesen hét épült, négyet alakítottak át a hatvanas évek elején tűzoltásra, ebből kettő az első években megsemmisült, illetve javíthatatlan károkat szenvedett.

A Martin Mars méreteit jól érzékeltetik a szárnyán sétálgatók

A két utolsó közül az egyik Pensacola repülőmúzeumában fog pihenni, a másikat korábban bevetették még vízibombázásra, de a kanadai hatóságok tavaly felbontották a tűzoltási szerződését, és innentől kezdve bizonytalanná vált a sorsa. De most ismét harcol az erdőtüzek ellen Brit-Kolumbiában.

A magányos óriás egy régebbi bemutatón

Négy, egyenként 2500 lóerős 18 hengeres csillagmotorral repül, a pilótafülkét modernizálták, száz méter magasról 220 kilométeres óránkénti sebességgel dob, egyszerre akár 1,6 hektárnyi területet vízzel borítva. Egyike a leghatékonyabb tűzoltó gépeknek. Ami viszont kicsit drágává teszi a használatát, az a 3000 liternyi üzemanyag, amit bevetéseken fogyaszt – óránként... A következő felvételen a gép bemutatót tart: felszállás, vissza a víz felszínére és siklás közben tartálytöltés, majd az utolsó rárepülésben a hatalmas mennyiségű víz dobása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek