Helsinkibe kerültek az első Euro VI-os VDL Citeák

Ács Attila   ·   2014.01.13. 18:30
Picture1_Delivery_of_first_Euro_6_VDL_Citeas_in_Finland_fooldal

Decemberben érkeztek meg, január elsejétől pedig már utasokat is szállítanak a holland VDL gyár első Euro VI-os motorral szerelt Citeái Finnország fővárosában, Helsinkiben. A megrendelt huszonkilenc busz három típust foglal magába: kilenc „kiskerekű”, 12 méteres Cite LLE-120-ast, tizenöt 12,9 méteres Citea SLE-t, illetve öt 14,5 méteres, háromtengelyes XLE-t. A buszokból ugyan ezek az első Euro VI-os példányok, a típus mégsem ismeretlen a helsinkieknek, hiszen – Euro V-ös motorral – korábban már több helyi operátor is vásárolt belőlük.

VDL Citea LLE-120 a Pohjolan Liikenne üzemeltetésében<br>(fotó: VDL)

Mint ismeretes, 2014. január 1-jétől már csak az Euro VI-os környezetvédelmi normának megfelelő motorral szerelt új gyártású autóbusz helyezhető forgalomba az Európai Unióban – így Magyarországon is –, a hazai gyártók háza táján viszont egyelőre csend van a témát illetően, még egyik se mutatta be a szabványnak megfelelő prototípusát. A már forgalomba helyezett vagy éppen gyártás alatt lévő buszokra természetesen nem vonatkozik az előírás – információink szerint például a Credo egyelőre ezt a megoldást választotta, így tőlük a következő hónapokban még számíthatunk új, de csak Euro V-ös buszok megjelenésére a hazai utakon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek