Hét dolgozót elbocsátott az Orangeways

MTI   ·   2011.12.17. 14:32

Legalábbis ezt állítja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, amely az év elejére demonstrációt szervezett, tiltakozásul az ellen, hogy megítélésük szerint a Gemenc Volán alvállalkozója, az Orangeways hónapok óta törvénytelenségek sorát követi el.

A szakszervezet annak a hét dolgozónak az érdekében is szót emel, akiket a keddi – Tamási és Dombóvár térségében zajlott – munkabeszüntetés miatt bocsátottak el.

Dobi István elmondta: a szakszervezet a december 16-án tartott évzáró választmányi értekezletén egyhangú szavazással úgy döntött, hogy 2012. január 18-án a Gemenc Volán Zrt. szekszárdi központi telephelye előtt, január 20-án pedig Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (NV) előtt tart demonstrációt, ahol követelni fogja az Orangeways tevékenységének felülvizsgálatát.

A szakszervezeti vezető álláspontja szerint az Orangeways nem teljesíti a Gemenc Volánnal aláírt alvállalkozási szerződésben foglalt kötelezettségeit. Az általa üzemeltetett autóbuszok műszaki állapota nem megfelelő, nem garantálja sem az utasok, sem az autóbusz-vezetők biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Orangeways másfél éve folyamatosan késve fizeti ki a dolgozók bérét, továbbá egyes tételeket – a szakszervezeti tagdíjat, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket – a munkavállalóktól levonja, de nem továbbítja az érintett szervezeteknek.

Kapcsolódó hírek