Hét és fél millióért eladó a Szőke Tisza

iho/hajózás   ·   2012.04.19. 13:42

Április 26-án a Cégközlönyben jelenik meg a kiírás: eladó a Szőke Tisza. Az irányár hét és fél millió forint. Bárki pályázhat. A gőzös iránt fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek.

– Aki a legmagasabb árat kínálja, azé lesz a Szőke Tisza – fogalmazott Ézsiás László. A gőzöst jelenleg kezelő szegedi felszámolóbiztostól a Délmagyarország megtudta: április 26-án jelenik meg a cégközlönyben a kiírás, amelyre bárki beadhatja pályázatát. Az irányár hét és fél millió forint.

A felszámolóbiztos a tulajdonos cég, a Szőke Tisza Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett felszámolási eljárás elindítása után száz napon belül kezdi meg a vállalkozás vagyonának értékesítését. Erre a csődtörvény kötelezi. Ézsiás Lászlót a Csongrád Megyei Bíróság jelölte ki, hogy a tulajdonos cég helyett minden gazdasági és jogi ügyben eljárjon.

Az Örökségvédelmi Hivatalnak elővásárlási joga van, de többen jelezték már neki, hogy megvásárolnák a gőzöst – köztük hajós egyesületek, amelyek szeretnék megmenteni, de fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek. Az Örökségvédelmi Hivatal eljárása még nem zárult le. Csak ezután derül ki, melyek azok a berendezések, amelyeket műemlék tárggyá nyilvánítanak. Várhatóan ilyen a motor, a hidraulika vagy az intarziás korlát.

Kapcsolódó hírek