Hétfőtől elektromosautó-kölcsönző rendszer Párizsban

iho/zöldút   ·   2011.12.04. 18:02

Párizson kívül még 45 környező településen is elérhető az új szolgáltatás. A környezetbarát rendszer lényege, hogy a felhasználó a számára legközelebbi Autolib-ponton kiváltja a gépkocsit, s azt használat után egy másik kölcsönzőhelyen adhatja le. Egyelőre egy ponton csak egy villanyautó áll rendelkezésre, de számuk fokozatosan bővül, s az Autolib-flotta 2012 májusára összesen 1200 kölcsönzőhelyen háromezer miniautóból fog állni. 

Bérautórendszer már létezik a világ több nagyvárosában, a francia újítás azonban a villanyautók teljesítményében rejlik: a kisautók konkurenseinél ötször nagyobb teljesítményű, lítium-fém-polimer alapú akkumulátorainak feltöltéséhez alig négy óra szükséges. A kékmetál színű, négyüléses, háromajtós, GPS-szel felszerelt Bluecar egyszerre 250 kilométeres távot képes megtenni, végsebessége óránként 130 kilométer.

Így néz ki a Blue car<br>(fotó: bluecar.fr)

Az ötletgazda Bertrand Delanoe párizsi polgármester szerint a közlekedési forradalom minőségi változást hoz majd a párizsiak életében. A városvezetés arra szeretné ösztönözni a helyieket, hogy a városon belül egy-egy kisebb útra lehetőleg ne használják saját gépkocsijukat, hanem inkább az önkormányzat által biztosított olcsó és környezetbarát kisautókat vegyék igénybe. A párizsi vezetés célja elsősorban a városi közlekedés tehermentesítése és az autózás kényelmének biztosítása azoknak, akik szívesebben járnak gépkocsival.

Az Autolib árszabási rendszere a bérbiciklik mintájára egyértelműen a rövid idejű, egy óránál rövidebb utazásokat ösztönzi. Egynapos kölcsönzésre is van lehetőség, de nem ennek az elterjedése a városvezetés célja.

Az interneten vagy az állomásokon jogosítvánnyal, személyi igazolvánnyal és a kaucióhoz szükséges bankkártyával megváltható éves (144 euró) bérlettel rendelkezőknek az első félóra használatáért 5, a másodikért pedig 4 eurót kell fizetni. Aki heti (15 euró) vagy napi (10 euró) jegyet vásárol, annak az első félóra használata 7, a második pedig 6 euróba kerül. A hétfői hivatalos indulás előtt már hatszázan váltottak éves bérletet, a városvezetés azonban legalább 80 ezer előfizetőre számít.   

A Bluecar megvalósításának közel másfél milliárd eurós beruházását a francia Bolloré cég finanszírozta, amely a Ferrarik és Maseratik megálmodójaként ismert Pininfarina olasz autótervező céggel közösen hozta létre az új elektromos miniautókat. A párizsi önkormányzat 35 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz.

A teljesen önkiszolgáló, közel 20 ezer kerékpárral rendelkező bérbicikli-hálózattal ellentétben a villanyautók kölcsönzését a Bolloré 1500 munkatársa segíti a kölcsönzőhelyeken. Ők végzik az autók karbantartását is. Ennek éves költségét 100 millió euróra becsüli a cég, amely azt reméli, hogy a hálózat hét év alatt válhat rentábilissá. 

A mágneses kártyával nyitható villanyautók elindításához, illetve bármilyen technikai kérdés vagy baleset esetén a sofőr egy gomb megnyomásával kapcsolatba léphet a 24 órában működő technikai központtal. A villanyautó lerobbanása esetén ingyen taxi érkezik az utasokért. A Ile-de-France régió – amelyhez a francia főváros és a környékbeli települések tartoznak – határait azonban tilos a Bluecarokkal átlépni. Ha az mégis előfordulna, az autó mozgását a GPS-rendszeren keresztül érzékelő központ azonnal visszafordulásra szólítja fel a sofőrt. A villanyautók igénybevétele előtt a felhasználó lefoglalhat egy kölcsönzőhelyet az érkezés közelében. Amennyiben nincs hely azon a környéken, akkor a GPS segítségével a központ megkeresi a legközelebbi üres helyet a parkoláshoz és odairányítja a sofőrt.

Kapcsolódó hírek