Hideg Amerikában: ledermedt a légi közlekedés

iho   ·   2014.01.08. 10:00
cim

Járatok ezreit kellett, hogy lemondják az amerikai légitársaságok a rendkívüli hideg miatt. Az Egyesült Államok és Kanada több repülőterén, például a torontói Pearson International légikikötőben a hőmérséklet mínusz 37 fokra süllyedt, és még szél is fújt, emiatt a berendezések lefagytak, és a reptéri munkatársak számára is egy időre lehetetlenné vált a munkavégzés, emiatt le kellett állítani a járatok érkezését. A reptér az elmúlt órákban ismét működésbe lépett, de hatalmasak a késések.

Tegnap a rekordhideget okozó hidegfront lassan kelet felé húzódott az Egyesült Államok középső államai felől. Hétfőn 4400, kedden több mint 2000 járatot kellett törölni, 1400 a halasztott járatok száma. Ugyancsak több száz járat törlésére kényszerült a Chicago O’Hare-en, hasonló bajok voltak Minneapolis és Cleveland légikikötőiben, jelentette a Reuters.

Ugyancsak a hírügynökség összefoglalójából derül ki, hogy a JetBlue hétfőn lefújta összes Bostonból és New Yorkból induló járatát, az American Eagle, az AA regionális cége ötszázat kellett, hogy lemondjon. Maga az American Chicagóban úgymond minimális szolgáltatásra állt rá, a Southwest Chicago Midway, a United Continental pedig O’Hare bázisainak működését függesztette fel.

Olyan problémák adódtak az extrém hidegben, hogy például lefagytak az üzemanyagtöltő berendezések szelepei, nem indultak be a reptéri járművek motorjai, akadoztak a pushbackek. Az apronon dolgozók sem tudtak mínusz 37 fokban dolgozni.

A halasztott járatok torlódása ugyanakkor rávilágít a légiforgalmi irányítás gondjaira is, amelynek hatékonyabb működése könnyebben oldaná meg a meginduló forgalomban adódó torlódásokat, jelzi egy, az iparággal foglalkozó nonprofit szervezet, a Global Gateway Alliance.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek