Hídmérleg-etalonkocsik jártak a józsefvárosi hitelesítő mérlegen

Vörös Attila   ·   2017.01.05. 18:45
jozsefvaros_69_P1010386

Információink szerint az országban csak egy hitelesítő vasúti hídmérleg van, ahol a nagyobb rakodóknál levő hídmérlegeket hitelesítő etalonkocsikat be tudják mérni. Ez pedig éppen a volt Józsefvárosi pályaudvaron, a X-es kapu közelében egy kisebb épületben rejtőzik. A pályaudvar jelenlegi funkciói a mérlegelésen túl: a volt Északi Járműjavító és a Ganz gyárak elérése csak innen lehetséges vasúton, néha rakodnak ezt-azt a pályások. Néhány vágányt emiatt mindenképpen meg kell hagyni, legalábbis amíg ezeket a funkciókat fel nem adják... Ja igen, a Négy Tigris piacot is kitelepítették három éve.

A munka végeztével a 424-es Bobó döcög a pályaudvaron vissza Ferencváros felé. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből!

Az Északiba már nem nagyon kell vonatnak mennie, a terület egy részét az Állami Operaház kapta meg, pár kisebb cég bérel területet, sok épülete pedig évek óta üresen áll. A Ganz-csarnokokban sincs már vasúti kapcsolatot igénylő termelés. Ahol még foglalkoznak vasúttal, ott is közúton szállítanak (például Ganz Motor Kft.). A pályavasút már nagyjából kimentette a még hasznosítható anyagokat a Józsefvárosi pályaudvarról, igazából kényelmesnek tűnik egy ekkora placc, de nem tűnik létfontosságúnak. Az etalonkocsik bemérése viszont fontos, e nélkül csak bonyolult és költséges módon lehetne a vasúti hídmérlegeket hitelesíteni. Az eszköz talán költöztethető, de amíg nem muszáj, nem valószínű, hogy elviszik. Így ha mást nem, hasonló meneteket még talán láthatunk a tíz éve bezárt pályaudvar gazos, romos vágányain.

Az alábbi videóra egy kommentelőnk hívta fel a figyelmünket. Tekintsék meg, ha van rá húsz percük, érdemes!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek